ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Οι Ταλιμπάν πολιορκούν την πόλη των ναρκωτικών Κοντούζ!

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίθεση στη Κοντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν,  κλείνοντας τους δρόμους γύρω απο την πόλη.

Οι αντάρτες εισέβαλλαν στην πόλη νωρίς το πρωί, καταστρέφοντας το τοπικό νοσοκομείο και αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας του πανεπιστημίου.

Είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια των Ταλιμπάν να πάρουν την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοντούζ, όπου υπήρχε έντονη διαμάχη απο τον περασμένο Απρίλιο, όταν το κίνημα άνοιξε νέα μέτωπα για να πάρουν εδάφη στο βορρά.

Η Κοντούζ, μια απο τις πιο πλούσιες πόλεις του Αφγανιστάν, θεωρείται η πόλη των ναρκωτικών και των όπλων που διακινούνται ανάμεσα στις πόλεις του βορρά, και αποτελεί πύλη για το Τατζικιστάν. Ένα μεγάλο μέρος απο στρατιώτες του Αφγανιστάν είναι πιθανό να εμποδίσουν την πόλη απο το να καταρρεύσει αλλά η μάχη θα διαταρράξει ολόκληρο το βορρά της χώρας.

 Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν απο τέσσερα διαφορετικά σημεία: Καρντάρα μέχρι τη δύση, Αλιάμπαντ μέχρι τα νοτιοδυτικά, Κανανταντ προς τα α νατολικα και Ιμαμ Σαχεντ μέχρι το βορρά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τη νίκη των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι και οι τοπικοί δημοσιογράφοι δήλωσαν οτι οι  συγκρούσεις συνεχίζονται και οι αντάρτες κερδίζουν έδαφος.

Ένας σύμβουλος ασφαλειας απο τη Δύση ,που ζει στην πόλη, είπε ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τα χωριά Ζάκελ και Άλι Κελ. Τόνισε επίσης ότι κατέλαβαν μεγάλο μέρος απο τα νοτιοδυτικά της πόλης, όπου μερικές τοπικές κοινότητες ήδη έχουν απογοητευτεί με την κυβέρνηση, πήραν τα όπλα και ακολούθησαν τους αντάρτες.

Οι περισσότεροι εργάτες τοπικών και ξένων ΜΚΟ αναζήτησαν καταφύγιο στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας ένα δρόμο που οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμα κλείσει. Φωτογραφίες απο την πόλη δείχνουν άδειους δρόμους και κατεστρεμμένα καταστήματα.

Ένας τοπικός ρεπόρτερ που επισκέφτηκε την περιοχή δήλωσε ότι ο ανεπαρκής συντονισμός  έδωσε τη δυνατότητα στους Ταλιμπάν να προχωρήσουν.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα στο να εδραιώσει τη δύναμη της στην Κοντούζ απο το 2013 οπότε και αποσύρθηκαν τα ξένα στρατεύματα.

“Η μεγαλύτερη αντίσταση προς τους Ταλιμπάν έρχεται απο πρώην διοικητές απο το δυτικό μέρος της χώρας. Καθένας απο τους διοικητές έχει δαφορετικούς υποστηρικτές στο πολιτικό καθεστημένο, το οποίο προκάλεσε μια στασιμότητα στην κυβέρνηση”, είπε η Λόλα Cecchinel, αναλύτρια στην  Καμπούλ. “ Η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν έχει ιδέα τι να κάνει”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: the guardian.