OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από τις μισές περιφέρειες της χώρας

19/07/2021 - 09:22
Μέρκελ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Ταλιμπάν κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα μεγάλα εδαφικά κέρδη στην ευρείας κλίμακας επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και πλέον ελέγχουν 210 και πλέον από τις περιφέρειες του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Αυτό σημαίνει πως οι ισλαμιστές αντάρτες κατέχουν κάτι παραπάνω από το 50% της χώρας, καθώς η ασιατική χώρα μετράει περίπου 400 περιφέρειες στις 34 επαρχίες της. Κατά την έρευνα του πρακτορείου, η κυβέρνηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε μόλις 110 περιφέρειες. Σε περίπου 80 περιφέρειες, οι δύο πλευρές δίνουν μάχες. Μεγάλο μέρος των εδαφικών κερδών των Ταλιμπάν αποσπάστηκε μετά την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων τον Μάιο.

«Στόχος» το βόρειο τμήμα της χώρας

Μια από τις επαρχίες στις οποίες σημειώθηκε τελευταία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών είναι η Παντσίρ (βορειοανατολικά), γενέτειρα του γνωστού πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ. Στην κεντρική επαρχία Μπαμιάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν για λίγο τον έλεγχο δύο περιφερειών, αλλά τις ανέκτησαν. Η επαρχία απολάμβανε τα τελευταία χρόνια ηρεμία, σε βαθμό που είχε μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό.

Οι ισλαμιστές αντάρτες το τρέχον διάστημα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου είχαν συναντήσει τη σφοδρότερη αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001. Οι Ταλιμπάν προελαύνουν ωστόσο ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα στο λίκνο του κινήματός τους, τη νότια επαρχία Κανταχάρ.

ΗΠΑ

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι φονταμενταλιστές μαχητές κατέλαβαν την περιφέρεια Σπιν Μπολντάκ, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες συνοριακές και εμπορικές διελεύσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό Γκιουλ Άχμαντ Καμίν και τον αυτοδιοικητικό αξιωματούχο Νεματουλά Ουάφα.

«Αδιέξοδο» στη Ντόχα

Ο επικεφαλής των Ταλιμπάν επανέλαβε την Κυριακή ότι παραμένει «απολύτως υπέρ μιας πολιτικής διευθέτησης» στο Αφγανιστάν, ωστόσο ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης στη Ντόχα ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντική πρόοδο, μεσούσης της επίθεσης των ανταρτών. Οι αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι θα συναντηθούν ξανά και ότι εξέδωσαν οδηγίες για να επισπεύσουν τις ειρηνευτικές τους διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ.

Οι δύο αντιπροσωπείες διαπραγματευτών, οι οποίες βρίσκονταν στη Ντόχα από το Σάββατο, δήλωσαν ότι «οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο έως ότου επιτευχθεί μια διευθέτηση».»Θα εργαστούμε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρο το Αφγανιστάν», προστίθεται στη δήλωση, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Με πληροφορίες από:ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΗΠΑΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

27/12/2025 - 10:55
Λευκορωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

27/12/2025 - 10:22
Ταϊλάνδη
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

27/12/2025 - 09:47

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Καιρός: Έρχονται χιόνια στις κορυφές της Πάρνηθας και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Η σημαντική παρέμβαση του Παπανικολάου στο τελευταίο τάιμ άουτ του Ολυμπιακού στην Μπολόνια

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Οι μεγάλες νίκες στον τομέα της Υγείας: Τα επιστημονικά επιτεύγματα και η τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert