Αφγανιστάν: Σε επιφυλακή η χώρα ενόψει της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Καθώς οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν φαίνεται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς μια ειρηνευτική συμφωνία, οι Αφγανοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους τόσο για την πρόοδο των συνομιλιών όσο και για τα βήματα της διαδικασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν σε μια «πρόταση» περιορισμού της βίας για επτά ημέρες. Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι μια συμφωνία με τους αντάρτες «είναι πολύ κοντά».

Όμως σήμερα οι Αφγανοί επέκριναν τη συμφωνία και αναρωτήθηκαν αν θα επιφέρει κάποια πραγματική αλλαγή, ενώ διερωτώνται πού βρίσκεται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν εδώ και ενάμιση χρόνο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

«Όλοι θέλουμε ειρήνη», έγραψε στο Twitter o Ταμίμ Άσεϊ του Institute of War and Peace Studies με έδρα την Καμπούλ. Όμως πρόσθεσε: «Ας μην μας παρασύρουν τα συναισθήματα και σπεύσουμε να χαιρετίσουμε μια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε, οι διαπραγματεύσεις για την οποία έγιναν απουσία των Αφγανών».

Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών Ραχματουλάχ Νάμπιλ εκτίμησε ότι η πρόταση των Ταλιμπάν στη διάρκεια του χειμώνα, όταν γενικά περιορίζουν τις επιθέσεις τους, δεν μοιάζει με «υποχώρηση».

Κάτοικος της βορειοανατολικής πόλης Φαϊζαμπάντ χαρακτήρισε την πρόταση «γελοία» και πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Ο Αμανουλάχ Παϊμάν, πρώην βουλευτής από την πόλη Μπαντακσάν, διερωτήθηκε «αν η μείωση της βίας» σημαίνει ότι δεν θα σκοτωθεί κανένας στην Καμπούλ, αλλά οι κάτοικοι της πόλης του θα συνεχίσουν να πεθαίνουν.

Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε οι Ταλιμπάν έχουν διευκρινίσει τι σημαίνει περιορισμός της βίας.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ίσως σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν θα διεξάγουν επιθέσεις εναντίον μεγάλων πόλεων και αυτοκινητόδρομων. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ επίσης ζήτησαν την αναστολή των επιθέσεων εναντίον σημείων ελέγχου των αφγανικών δυνάμεων.

Αναλυτές του think tank Afghanistan Alalyst εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ επίσης θα περιορίσουν ή θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν όσο διαρκεί η συμφωνία αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το διάστημα αυτό των επτά ημερών, ΗΠΑ και Ταλιμπάν θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία.