OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συνάντηση των Ταλιμπάν με τον Βρετανό διπλωμάτη Σάιμον Γκας

05/10/2021 - 19:26
Ταλιμπάν
Share on FacebookShare on Twitter

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν συναντήθηκαν σήμερα στην Καμπούλ με έναν Βρετανό απεσταλμένο, την ώρα που το νέο καθεστώς του Αφγανιστάν επιδιώκει να διαρρήξει τη διπλωματική απομόνωσή του και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Το νέο ισλαμιστικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία πριν από 50 ημέρες δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα μέχρι σήμερα. Όμως, αντιμέτωπο με μια σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση, σε μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από τη διεθνή βοήθεια, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, πολλαπλασιάζει τους διπλωματικούς ελιγμούς ώστε να φτάσει σε κάποιες, τις πρώτες, συμβιβαστικές λύσεις.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Ο Βρετανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Σάιμον Γκας έγινε δεκτός στην Καμπούλ από τον Αμίρ Χαν Μουτάκι, τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, καθώς και από τον Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, τον αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης, ανέφερε το Φόρεϊν ‘Οφις. Ο Γκας, ήδη πολύ δραστήριος στα παρασκήνια, από το Κατάρ, συζήτησε με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν «την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το Αφγανιστάν, τον τρόπο με τον οποίο θα αποφευχθεί να ξαναγίνει η χώρα εστία της διεθνούς τρομοκρατίας και την ανάγκη να επιτραπεί να φύγουν εκείνοι που το επιθυμούν», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι χαιρέτισε τις επαφές αυτές αναρτώντας στο Twitter σειρά φωτογραφιών και σημειώνοντας ότι επρόκειτο για «λεπτομερείς συζητήσεις με αντικείμενο την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Το Φόρεϊν Όφις ωστόσο εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης «τη μεταχείριση των μειονοτήτων και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών».

Η Δύση έχει θέσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών ως θεμελιώδη προϋπόθεση για τη σύναψη οποιασδήποτε σχέσης με τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι έχουν κάνει κάποιες, μικρές χειρονομίες για να καθησυχάσουν τους Δυτικούς. Νωρίτερα σήμερα εκπαιδευτικοί και ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι οι μαθήτριες επέστρεψαν σε ορισμένα γυμνάσια και λύκεια της επαρχίας Κουντούζ, όμως αυτό δεν ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε ένα βίντεο από την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία φαίνονται δεκάδες μαθήτριες, με τις περισσότερες από αυτές να φορούν την παραδοσιακή σχολική ενδυμασία –ένα μακρύ, μαύρο φουστάνι και λευκό μαντήλι στο κεφάλι– ενώ άλλες φορούν μαύρο νικάμπ. Κάθονται στα θρανία τους και κρατούν σημαίες των Ταλιμπάν. Από την Καμπούλ όμως, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ο Μοχάμαντ Αμπίντ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι «κανόνες» δεν έχουν αλλάξει και «τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά για τα κορίτσια».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου γυμνάσια και λύκεια επαναλειτούργησαν στο Αφγανιστάν, αλλά μόνο για τα αγόρια. Τα κορίτσια μπορούν να φοιτούν στο δημοτικό και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά όχι σε μικτές τάξεις και υπό τον όρο ότι θα είναι πλήρως καλυμμένα. Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα ότι 13 Χαζάροι δολοφονήθηκαν στις 30 Αυγούστου στην επαρχία Νταϊκούντι, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό τους «έγκλημα πολέμου». Οι έντεκα από τους Χαζάρους ήταν πρώην κυβερνητικοί στρατιώτες και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε η οργάνωση, οι εννέα από αυτούς εκτελέστηκαν αφού είχαν παραδοθεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΒΡΕΤΑΝΙΑΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

07/02/2026 - 15:50
Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

07/02/2026 - 14:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

07/02/2026 - 13:29

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert