OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αυτος ειναι ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν

31/07/2015 - 11:17
Share on FacebookShare on Twitter

Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, ο νέος επικεφαλής των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έπειτα από τον θάνατο του μουλά Όμαρ, έχει τη φήμη ενός σχετικά μετριοπαθούς και ένθερμου υποστηρικτή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι με τον ίδιο ως αρχηγό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης.

Ιδρυτικό μέλος του κινήματος, γνώριζε προσωπικά τόσο τον Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και τον μουλά Όμαρ του οποίου υπήρξε το «δεξί χέρι».

«Είναι γνωστός ανάμεσα στους μαχητές επί του πεδίου ως περισσότερο υπερ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τον μουλά Όμαρ, και λιγότερο αυστηρός», είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Μανσούρ, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή της εθνότητας Παστούν, μεγάλωσε στην περιοχή Μαϊουάντ της επαρχίας Κανταχάρ του Αφγανιστάν και ζούσε κοντά στο σπίτι του μουλά Όμαρ όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων.
Εντάχθηκε στους Ταλιμπάν όταν το κίνημα ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βίαιους πολέμαρχους της περιοχής και βοηθούσε στην εξασφάλιση χρημάτων και όπλων από τους πλούσιους επιχειρηματίες της φυλής του.

Στη φωτογραφία του περιοδικού Long War Journal ο Μανσούρ – Ιούνιος 2015

Ο νεαρός μουλάς ανήλθε στο αξίωμα του υπουργού Αεροπορίας και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της καθημερινής επιμελητείας των αεροπορικών μαχών της οργάνωσης εναντίον των αντίπαλων φατριών στα βόρεια της χώρας.
Την περίοδο εκείνη γνωρίστηκε με τον Μπιν Λάντεν επειδή ο εκλιπών αρχηγός της αλ Κάιντα ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ όπου ο Μανσούρ περνούσε τον περισσότερο χρόνο του.

Παραδόθηκε το 2001, όπως πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, και μετέβη στον τότε νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για να ζητήσει αμνηστία και στη συνέχεια αποσύρθηκε στην περιοχή του.
Αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πίστεψαν ότι οι διοικητές των Ταλιμπάν τερμάτισαν τις μάχες κι έπειτα από μία σειρά βίαιων ολονύκτιων επιδρομών, ο Μανσούρ διέφυγε στο Πακιστάν, όπου βοήθησε στην ανασυγκρότηση των Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Μανσούρ ξεκίνησε ως χαμηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, αλλά ανήλθε σε υψηλότερα αξιώματα όταν σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν.
Ένας σύντροφός του, ο οποίος ταξίδεψε μαζί του στο Ντουμπάι το 2001, όταν οι Ταλιμπάν συζητούσαν για απομάκρυνση του μπιν Λάντεν, τον περιγράφει ως φιλικό και μετριοπαθή.

Το όνομά του έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό το 2010 όταν αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μεταφέροντας έναν «ανώτερο διοικητή» στην Καμπούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι συνόδευαν κάποιον άλλον– έναν μανάβη, ο οποίος υποδυόταν τον Μανσούρ.

Ο Μανσούρ δεν σχολίασε ποτέ δημοσίως αυτό το περιστατικό, το οποίο θεωρήθηκε ήττα για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που μάχονται στο Αφγανιστάν.

Αναλαμβάνοντας την ηγεσία των Ταλιμπάν, ο Μανσούρ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιους αξιωματούχους τους που θα επιδιώξουν να ασκήσουν επιρροή, όπως ο γιος του μουλά Όμαρ, ο Γιακούμπ, ο οποίος φέρεται ότι αποχώρησε οργισμένος από συνάντηση με θέμα την διαδοχή, και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης του κινήματος, ο ‘Αμπντουλ Καγιούμ Ζακίρ, ένας σκληροπυρηνικός, ο οποίος είναι σε σύγκρουση με τον Μανσούρ εδώ και χρόνια και ο οποίος διαθέτει μεγάλη επιρροή στην επαρχία Χελμάντ.

Tags: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

Σαουδική Αραβία - Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

26/03/2026 - 19:21
Στενά του Ορμούζ - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

26/03/2026 - 18:46
Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

«Με το χέρι στη σκανδάλη» οι Χούθι της Υεμένης: «Είμαστε στρατιωτικά έτοιμοι να στηρίξουμε το Ιράν στον πόλεμο»

26/03/2026 - 18:22

Διαβάστε Επίσης

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

«Με το χέρι στη σκανδάλη» οι Χούθι της Υεμένης: «Είμαστε στρατιωτικά έτοιμοι να στηρίξουμε το Ιράν στον πόλεμο»

Aster: Η MBDA σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή των πυραύλων αεράμυνας, λόγω υψηλής ζήτησης

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

Gripen: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο αεροσκάφος της Saab που κατασκευάστηκε στη Βραζιλία [pics, vids]

Top News

Νέα συνδρομητική πλατφόρμα streaming από Alter Ego Media, ΑΝΤ1 και Motor Oil

Roblox: «Τα παιδιά χρειάζονται 24ωρη επίβλεψη» - Καμπανάκι από προγραμματιστή για το online παιχνίδι

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ μεικτά: Ποια είναι τα «καθαρά» και το όφελος για τους εργαζόμενους, παραδείγματα

Προληπτική ανάκληση προϊόντων DPAM στην Ελλάδα και την Κύπρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert