Αφγανιστάν: O Κάρτερ προσπάθησε να καθησυχάσει την Καμπούλ για την πολιτική Τραμπ

 Οι ΗΠΑ «θα παραμείνουν δεσμευμένες» στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, καθώς εγείρονται ερωτήματα για το ποια θα είναι η εξωτερική πολιτική του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει εκ νέου την απειλή των Ταλιμπάν.

Ο Κάρτερ έφτασε στο Αφγανιστάν νωρίτερα σήμερα σε μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί και συναντήθηκε με αμερικανικά στρατεύματα και τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι.
«Η Αμερική είναι και θα παραμείνει δεσμευμένη σε ένα κυρίαρχο και ασφαλές Αφγανιστάν», τόνισε ο Κάρτερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γάνι.

Ο Τραμπ δεν έχει δώσει πολλές διευκρινίσεις για τα σχέδιά του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ούτε σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν όπου παραμένουν σχεδόν 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες περισσότερα από 15 χρόνια μετά την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αφγανικές δυνάμεις.

Το θέμα του Αφγανιστάν δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικά θέματα.

Παρόλα αυτά ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται «με το χτίσιμο κρατών».
Ο Γάνι και ο Τραμπ είχαν μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα και η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συζήτησαν «τις τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες».

Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σχετικά με το Αφγανιστάν είναι πόσα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί.
Αναγνωρίζοντας ότι την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στην ασφάλεια του Αφγανιστάν και το γεγονός ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ανακτούν έδαφος σε κάποιες περιοχές, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έβαλε στην άκρη τα σχέδιά του για μείωση σχεδόν στο μισό των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα ως το τέλος του έτους. Αντίθετα προτίμησε να διατηρήσει 8.400 στρατιώτες στη χώρα μέχρι να παραδώσει την προεδρία τον Ιανουάριο.

Ο Γάνι ευχαρίστησε σήμερα τον Κάρτερ για τη στρατιωτική συνεισφορά των ΗΠΑ και για τις θυσίες που έχουν κάνει.