OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκατόμβη θυμάτων από τις σφοδρές μάχες στο Γκάζνι

14/08/2018 - 09:25
Share on FacebookShare on Twitter

 Στη μάχη για τον έλεγχο της πόλης Γκάζνι σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες τουλάχιστον 100 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού και σχεδόν διπλάσιοι μαχητές των Ταλιμπάν, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και τους κινδύνους για τους αμάχους.

Στο κυριότερο νοσοκομείο της πόλης, τα φάρμακα εξαντλούνται καθώς όλο και περισσότεροι τραυματίες διακομίζονται σ’ αυτό. Τα πτώματα που συσσωρεύονται στο νοσοκομείο έχουν «ξεχειλίσει», όπως το έθεσε ο Ερυθρός Σταυρός.

«Περίπου 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, όπως και 20 ως 30 άμαχοι», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Ταρίκ Σα Μπαχράμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, 194 μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 147 τραυματίστηκαν.

Η αφγανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο των σημαντικότερων δημόσιων κτιρίων της Γκάζνι, που απέχει περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ. Όμως κάτοικοι λένε ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Έγιναν εννιά αεροπορικές επιδρομές μόνο τη Δευτέρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 95 Ταλιμπάν, είπε ο υπουργός Μπαχράμι.

«Η επιχείρηση εκκαθάρισης της πόλης άρχισε και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις», συνέχισε, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν «σημαντικές μεταβολές» της κατάστασης επί του πεδίου «μέσα στις προσεχείς 24 ώρες».

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι είχε ανακοινώσει νωρίτερα την αποστολή ενισχύσεων «το ταχύτερο δυνατόν» στην Γκάζνι, όπου οι Ταλιμπάν άρχισαν την έφοδό τους το βράδυ της Πέμπτης.

Η λειτουργία των δικτύων τηλεφωνίας στην πόλη έχει διακοπεί σχεδόν τελείως, κάτι που καθιστά δύσκολη την επαλήθευση οποιασδήποτε πληροφορίας.

Το βράδυ της Κυριακής, Ταλιμπάν κινούνταν πόρτα-πόρτα απαιτώντας νερό, τσάι, ή ακόμα χειράμαξες κι οτιδήποτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν τους τραυματίες τους, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις ανακοινώσεις των αφγανικών αρχών. «Γίνονται συζητήσεις για την παράδοση» των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, υποστήριξε μέσω Twitter.

Κάτοικοι είπαν το βράδυ της Κυριακής ότι η ηλεκτροδότηση συνεχίζει να είναι κομμένη και τα τρόφιμα στην πόλη είναι δυσεύρετα. Πτώματα ανταρτών και στρατιωτών κείτονται στους δρόμους, ενώ δημόσια κτίρια έχουν πυρποληθεί από τους Ταλιμπάν.

«Όλος ο κόσμος ψάχνει τρόπο να φύγει από την πόλη. Οι περισσότεροι κρύβονται ακόμα στα υπόγεια, οι μάχες συνεχίζονται από τον έναν δρόμο στον άλλο», αφηγήθηκε μια δημοσιογράφος από την Γκάζνι, η Φαγέζα Φάγεζ, η οποία μπόρεσε να φθάσει στην Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη φοβερή επιδείνωση των συνθηκών στην πόλη και απηύθυνε έκκληση στους αντιμαχόμενους να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα των αμάχων στις εχθροπραξίες.

«Τα φάρμακα στο κυριότερο νοσοκομείο λιγοστεύουν», ενώ συχνά είναι αδύνατον «να μεταφέρονται με ασφάλεια τα θύματα για να τους προσφερθούν φροντίδες» σε αυτό, επισήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Έχουμε έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Μοχάμαντ Αρίφ Ομάρι, γιατρός στο νοσοκομείο, σημειώνοντας πως έχουν προσφερθεί φροντίδες σε 166 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από την έναρξη των εχθροπραξιών στην πόλη. Σχεδόν όλα τα θύματα έφεραν τραύματα «από σφαίρες ή θραύσματα», διευκρίνισε.

Δεκάδες πτώματα έχουν αποτεθεί στο νοσοκομείο, κάποια σε ξύλινα φέρετρα, άλλα αφημένα ακόμα και στα πατώματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να παραδώσει περίπου 200 λίτρα καυσίμων για να συνεχιστεί η λειτουργία της γεννήτριας του νοσοκομείου, καθώς και φάρμακα για περίπου 100 ανθρώπους, ανέφερε εκπρόσωπός του.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεση στην Γκάζνι την ώρα που εντείνονταν οι πιέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου κρατάει σχεδόν 17 χρόνια. Η επίθεση σημειώθηκε εξάλλου μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν.

Η Γκάζνι βρίσκεται πάνω στον στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα Καμπούλ-Κανταχάρ, που συνδέει την πρωτεύουσα με τις επαρχίες του νότου, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό την κατοχή των Ταλιμπάν. Τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν φήμες περί αποκλεισμού του δρόμου αυτού από τους ισλαμιστές αντάρτες, κάτι που το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει.

Ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από την πλευρά του διέψευσε αυτή την πληροφορία, διαβεβαιώνοντας ότι οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις «διατηρούν σημεία ελέγχου-κλειδιά κι εγγυώνται την ασφάλεια» της πόλης.

«Η πόλη Γκάζνι παραμένει υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης και οι διάσπαρτες δυνάμεις των Ταλιμπάν που απομένουν στην πόλη δεν εγείρουν απειλή πτώσης της», διαβεβαίωσε.

Αφγανικά μέσα ενημέρωσης εξάλλου μετέδωσαν πως έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει κανένα νέο για περίπου 100 μέλη των αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων, που έσπευσαν στην Γκάζνι. Ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διέψευσε την πληροφορία αυτή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΜΑΧΕΣΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert