Αφγανιστάν: Επίθεση των Ταλιμπάν στην Κουντούζ

Συντονισμένη επίθεση εξαπέλυσαν σήμερα οι Ταλιμπάν εναντίον της πόλης Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν, μια πόλη την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους για μικρό χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες.

Στη διάσκεψη αυτή, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο Τρίτη και την Τετάρτη και στην οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν περισσότερες από 70 δωρήτριες χώρες, αναμένεται να εκτιμηθεί η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο Αφγανιστάν ως το 2020, με στόχο να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, «η επίθεση ξεκίνησε σήμερα περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα (23:30 την Κυριακή ώρα Ελλάδας) από την ανατολική και τη νότια είσοδο», ενώ «σφοδρές» μάχες συνεχίζονταν το πρωί.
Η επίθεση έμοιαζε να είναι καλά σχεδιασμένη, με τέσσερις ομάδες μαχητών να κατευθύνονται ταυτόχρονα προς το κέντρο της Κουντούζ, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεση αυτή «στο πλαίσιο της επιχείρησης Ομάρι», η οποία ξεκίνησε την άνοιξη και έχει πάρει το όνομά της από τον πρώην επικεφαλής των Ταλιμπάν μουλά Όμαρ.
Από την πλευρά του το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε σήμερα ότι «η συντονισμένη επίθεση των Ταλιμπάν απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, παρόλο που μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της πόλης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Κουντούζ Μαχμούντ Ντάνις, «μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα (της πόλης), κυρίως κοντά στο νοσοκομείο», όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για τρεις ημέρες την Κουντούζ, ως τις 30 Σεπτεμβρίου, προτού ανακοινώσουν την πλήρη αποχώρησή τους στις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας που έπεσε στα χέρια τους μετά την πτώση του καθεστώτος τους το 2001. Έκτοτε η κατάσταση ασφαλείας στην πόλη παραμένει εύθραυστη, όπως και σε άλλες επαρχίες που γίνονται συχνά στόχος των ανταρτών.

Η επίθεση των Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας νότιας επαρχίας Χελμάντ, όπου απείλησαν την πρωτεύουσα Λασκάρ Γκα.
Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτεριών Τζον Κέρι πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη των Βρυξελλών, στη διάρκεια της οποίας οι δωρήτριες χώρες αναμένεται να δεσμευθούν να προσφέρουν στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 3 δισεκ. ευρώ το χρόνο για το διάστημα ως το 2020.

Σε ένα πλαίσιο πολλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή «κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει εκ νέου την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν», εκτίμησε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν τη διάσκεψη.