OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μήνυμα προς τους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν έστειλε ο Πρόεδρος Γάνι

28/01/2019 - 15:01
Ταλιμπάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στηρίζεται σε μια διεθνή συμφωνία και δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα.

«Κανένας Αφγανός δεν θέλει ξένες δυνάμεις στη χώρα του μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο Γάνι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η σημερινή παρουσία ξένων δυνάμεων στηρίζεται στην ανάγκη και αυτή η ανάγκη πάντα εξυπηρετούνταν και θα εξυπηρετείται (..) και βάσει ενός ακριβούς και ρυθμισμένου σχεδίου προσπαθούμε να τη μειώσουμε στο μηδέν», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, δήλωσε παράλληλα σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπογράμμισε ότι επετεύχθη «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ όσον αφορά μια απόσυρση των ξένων δυνάμεων, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται να διεξαχθούν κι άλλες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

«Βεβαίως και δεν επιδιώκουμε μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν», δήλωσε από την Καμπούλ ο αξιωματούχος αυτός των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Γάνι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε επίσης τους Ταλιμπάν να «δεσμευτούν σε σοβαρές συνομιλίες» με την κυβέρνηση της Καμπούλ, μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα μεταξύ αυτών και Αμερικανών εκπροσώπων.

«Καλώ τους Ταλιμπάν (…) να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση», σημείωσε ο Αφγανός πρόεδρος.

Οι αφγανικές αρχές διαμαρτύρονται ότι έχουν αποκλειστεί από τις συνομιλίες στο Κατάρ και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν χρειάζεται την έγκριση της Καμπούλ.

«Θέλουμε ειρήνη, την θέλουμε γρήγορα, αλλά την θέλουμε με σχέδιο», συνέχισε ο Γάνι. «Δεν ξεχνάμε ότι τα θύματα αυτού του πολέμου είναι Αφγανοί και ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει επίσης να γίνεται από τους Αφγανούς», σημείωσε, στο διάγγελμά του αυτό το οποίο έκανε την επομένη συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος είχε μόλις φτάσει στο Αφγανιστάν από την Ντόχα.

Ο Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε τον Γάνι ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πεπεισμένες ότι «η μόνη λύση για μια διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν είναι ένας διάλογος μεταξύ των Αφγανών», και ότι ο ρόλος του συνίσταται στο να «διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των Αφγανών», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η αφγανική προεδρία.

Ο Χαλιλζάντ έφτασε χθες το βράδυ στο Αφγανιστάν μετά τις συνομιλίες για έξι ημέρες μεταξύ των εκπροσώπων των Ταλιμπάν και Αμερικανών αξιωματούχων στη Ντόχα κατά την οποία οι δύο πλευρές γνωστοποίησαν ότι σημειώθηκε «πρόοδος».

Η άνευ προηγουμένου διάρκεια των συνομιλιών αυτών δημιούργησε ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως βάση για επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ, μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται πολλά σημεία διαφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ  

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΠΡΟΕΔΡΟΣΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία – Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι – Θα συνεχιστούν την Πέμπτη

04/02/2026 - 17:25
Γερμανία - σαμποτάζ
ΚΟΣΜΟΣ

Σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία: Υπό κράτηση ο 55χρονος Έλληνας – Αναμένεται η απόφαση για έκδοση στην Γερμανία

04/02/2026 - 16:59
Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Σι Τζιπίνγκ – Ντόναλντ Τραμπ ενόψει την επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στο Πεκίνο

04/02/2026 - 16:38

Διαβάστε Επίσης

Προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη σε όλο το Αιγαίο: Έκαναν 9 παραβιάσεις και 4 παραβάσεις

Ουκρανία – Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι – Θα συνεχιστούν την Πέμπτη

Σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία: Υπό κράτηση ο 55χρονος Έλληνας – Αναμένεται η απόφαση για έκδοση στην Γερμανία

Επικοινωνία Σι Τζιπίνγκ – Ντόναλντ Τραμπ ενόψει την επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στο Πεκίνο

Τουρκικά F-16 στη Σομαλία: Η Άγκυρα επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο αφρικανικό κράτος

Ρωσία: Σε εξέλιξη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στο Άμπου Ντάμπι – Συνομιλίες «χαμηλού επιπέδου» και με τη Γαλλία

Η Τουρκία με NOTAM αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαίωματα στη Χίο μετά το περιστατικό με 15 νεκρούς μετανάστες

Γάζα: Είκοσι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «ανταπόδοση πυρών» κάνει λόγο ο IDF

Top News

Παύλος Ντε Γκρες για σενάρια συνεργασίας με την Μαρία Καρυστιανού: «Ούτε μία στο εκατομμύριο»

«Τσουνάμι» αφρικανικής σκόνης στη χώρα - Θα έρθει από το Μαρόκο και τη Λιβύη - Ποιες περιοχές θα «πνιγούν» αύριο

Eurovision 2026: O Akylas ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια views στο Youtube με το «Ferto» - Είναι το φαβορί του ελληνικού τελικού

Ο Αντίνοος Αλμπάνης συγκινεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Το σώμα πονούσε μόνο του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert