OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Άγρια κόντρα στην Ισπανία για την πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία

17/09/2018 - 10:49
Σάντσεθ
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο Πέδρο Σάντσεθ, υπερασπίστηκε την Κυριακή την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει εντέλει στην παράδοση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί η καλή σχέση με τη μοναρχία του Κόλπου.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την 4η Σεπτεμβρίου ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει στην προμήθεια των βομβών αυτών, το ποσό για την αγορά των οποίων είχε ήδη καταβληθεί από το Ριάντ, μετά τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία, οι οποίοι είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες παιδιά.

Όμως την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του τελικά θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της σύμβασης ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ και θα προχωρήσει στην παράδοση των βομβών, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών που προκάλεσε αγανάκτηση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, ο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνησή του διέτρεχε τον κίνδυνο να «δώσει την εντύπωση ότι βρισκόταν στη διαδικασία της πλήρους αναθεώρησης της σχέσης της» με τη σουνιτική μοναρχία, εάν δεν προχωρούσε στην παράδοση των βομβών.

«Το δίλημμα με το οποίο η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν η διακοπή των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, με τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει αυτό σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως ο Κόλπος του Κάδιθ, ή η εκτέλεση μιας σύμβασης που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στο εμπορικό επίπεδο, η ακύρωση θα έθετε σε κίνδυνο μια σύμβαση πολύ πιο σημαντική: την παραγγελία πέντε πολεμικών πλοίων, κορβετών, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να κατασκευαστούν από μια δημόσια ισπανική επιχείρηση, τα ναυπηγεία Navantia στην Ανδαλουσία, προπύργιο των σοσιαλιστών.

Διακυβεύονταν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, με τους εργαζόμενους στην περιοχή να οργανώνουν διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα να παραμείνει σε ισχύ η σύμβαση.

Πέραν των πολεμικών πλοίων, η Μαδρίτη έχει επίσης εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις για την κατασκευή υποδομών τεράστιας αξίας, όπως η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που θα συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα και του μετρό στο Ριάντ.

Η Μαδρίτη κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των προμηθευτών στρατιωτικού υλικού, όπλων και πυρομαχικών στο Ριάντ, κατά τη Διεθνή Αμνηστία.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από το 2015 και την έναρξη της επέμβασης της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία συμμετέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη.

Η σουνιτική συμμαχία επενέβη για να βοηθήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη υεμενίτικη κυβέρνηση στη σύρραξη με τη σιιτική μειονότητα και την παράταξη των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει θέσει υπό τον έλεγχο της αχανείς εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» στον κόσμο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΙΣΠΑΝΙΑΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗ

Related Posts

Ισραήλ - Χεζμπολάχ - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέα εντολή εκκένωσης για το νότιο Λίβανο – «Μετακινηθείτε βόρεια του ποταμού Ζαχράνι»

26/03/2026 - 15:19
IRGC - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ο IDF επιβεβαιώνει τον θάνατο του αρχηγού του Ναυτικού των IRGC – «Πανηγυρίζει» ο Νετανιάχου

26/03/2026 - 15:04
Ιράν - ΗΠΑ - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Έβγαλε από τη λίστα των στόχων τον Αραγτσί και τον Γκαλιμπάφ, μετά από αίτημα του Πακιστάν

26/03/2026 - 14:46

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Νέα εντολή εκκένωσης για το νότιο Λίβανο – «Μετακινηθείτε βόρεια του ποταμού Ζαχράνι»

Ο IDF επιβεβαιώνει τον θάνατο του αρχηγού του Ναυτικού των IRGC – «Πανηγυρίζει» ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Έβγαλε από τη λίστα των στόχων τον Αραγτσί και τον Γκαλιμπάφ, μετά από αίτημα του Πακιστάν

Ρωσία: Χαρακτηρίζει «ψέματα» δημοσίευμα των FT για μεταφορά drones στο Ιράν

Πεντάγωνο: Εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακατευθύνει στη Μέση Ανατολή στρατιωτική βοήθεια που προοριζόταν για την Ουκρανία

Πυρηνικά όπλα: Ανησυχητική αύξηση του αριθμού τους διαπιστώνουν οι ειδικοί

Κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσεως 2030 – Στις 30/3 η λήξη της προθεσμίας

Τραμπ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν με το παρανοϊκό Ιράν – Να το θυμάστε»

Top News

Ο Κώστας Σινάνης γύρισε στα καθήκοντά του - «Τελειώσαμε με την περιπέτεια, κάναμε ακόμη ένα βήμα»

Παύλος Ντε Γκρες: «Όλα είναι fake news ότι αγόρασα σπίτι, μην τα διαβάζετε, μην τα ακούτε»

Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει στις τριετίες και πόσο ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη νέα αύξηση

Υπόθεση Κεφαλογιάννη - Μάτσα: Η υπουργός Τουρισμού ζητά τα παιδιά να μην αλλάζουν συνεχώς σπίτια - Για τεχνητές εντάσεις μίλησε ο συνθέτης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert