Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Γκαντς στη βάση του αμερικανικού 5ου στόλου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς επισκέφθηκε σήμερα τη βάση του αμερικανικού 5ου στόλου στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης, εν μέσω όξυνσης της έντασης στον Κόλπο μετά την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως ο Γκαντς θα υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας με το Μπαχρέιν, μια αραβική χώρα η οποία, όπως και τα Εμιράτα, εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ πέρυσι, εν μέρει λόγω των κοινών τους ανησυχιών για το Ιράν.

Στο Μπαχρέιν σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος, ενώ από εκεί συντονίζονται κάποιες επιχειρήσεις της CENTCOΜ –της κεντρικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ περιοχή ευθύνης της οποίας είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και περιοχές της Ασίας– στην οποία εντάχθηκε πέρυσι το Ισραήλ.

“Μπροστά στις αυξανόμενες θαλάσσιες και εναέριες απειλές, η ισχυρή μας συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ”, τόνισε ο Γκαντς στο Twitter μετά την επίσκεψή του στη βάση.

Το Ισραήλ θα συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα σε ναυτικά γυμνάσια στη Μέση Ανατολή στα οποία παίρνουν μέρος 60 χώρες υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, μαζί με τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν και για πρώτη φορά με το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, δύο χώρες με τις οποίες δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία με το Μπαχρέιν.

Ο Γκαντς πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Μπαχρέιν, όπου μετέβη με μεταγωγικό αεροσκάφος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επισκέπτεται τη χώρα αυτή του Κόλπου και που ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος προσγειώνεται εκεί.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ