Ανάλυση: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για επίθεση στη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος στρατιωτικός αναλυτής, Μαφούζ Μαρτζούκ, θεωρεί πως οι τελευταίες στρατιωτικές κινήσεις της Αιγύπτου, δείχνουν πως ο στρατός της ετοιμάζεται πυρετωδώς για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Η συγκεκριμένη ανάλυση έρχεται έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις όπου το Λιβυκό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα το οποίο επιτρέπει στις Αιγυπτιακές δυνάμεις να παρέμβουν στρατιωτικά στη σύγκρουση της Λιβύης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Λιβυκού κοινοβουλίου, ο Αιγύπτιος αναλυτής, εντόπισε τρία σημαντικά σημεία τα οποία υποστηρίζουν την άποψη μίας επερχόμενης Αιγυπτιακής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη.

Το πρώτο σημείο, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι η πρόθεση του Ελ-Σίσι να υποστηρίξει τις Λιβυκές φυλές που πολεμούν ενάντια στην παρεμβατικότητα των ξένων δυνάμεων, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ-Σίσι, η πόλη της Σύρτης, είναι η «κόκκινη γραμμή» που σε περίπτωση που θα παραβιαστεί, θα αναγκάσει την Αίγυπτο να εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη.

Ο συγκεκριμένος αναλυτής, βλέπει την παραβίασή της «κόκκινης γραμμής» της Αιγύπτου, ως την πολιτική αιτιολόγηση που χρειάζεται ο Αλ-Σίσι για μια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Λιβύης.

Επιπλέον, Μαφούζ Μαρτζούκ, θεώρησε πως η στρατιωτική φύση των τελευταίων Αιγυπτιακών ασκήσεων – το μέγεθος και οι τύποι των όπλων – δηλώνουν μια «στρατηγική» προετοιμασία για την άμεση πολεμική επιχείρηση.

Τέλος, ο Αιγύπτιος αναλυτής, επεσήμανε ακόμα, ότι οι τελευταίες ναυτικές ασκήσεις της Αιγύπτου περιλάμβαναν την ανάπτυξη θαλάσσιων δυνάμεων, αλλά και αεροπορικών προσγειώσεων. Ενέργειες οι οποίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αμυντικές, καθώς και σε επιθετικές επιχειρήσεις, με σκοπό να μεταφέρουν δυνάμεις σε μεγάλη απόσταση από τα παράλια – δηλαδή σε περιοχές όπου κατέχει ο εχθρός.

Πηγή: AMN