Αίγυπτος: Νεκροί τζιχαντιστές από τις επιχειρήσεις του Στρατού στη Ράφα

 Τρεις φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Σινά και υπόγειες στοές καταστράφηκαν στη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο στρατός της Αιγύπτου.

Ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει από την 9η Φεβρουαρίου μια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών που έχει βαφτίσει «Σινά 2018». Η χερσόνησος αποτελεί θέατρο του ανταρτοπολέμου του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Αίγυπτο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν «τις τελευταίες ημέρες» είχαν αποτέλεσμα «την εξάλειψη τριών τακφιριστών» (σ.σ. σουνιτών εξτρεμιστών) και «την καταστροφή πολλών στοών στην πόλη της Ράφας, στο βόρειο Σινά», ανέφερε ανακοίνωση του στρατού.

Ένας κληρωτός τραυματίστηκε «σε μάχες με τους τρομοκράτες» και δύο πολίτες σκοτώθηκαν «όταν εξερράγη μηχανισμός που είχε στόχο δυνάμεις που διεξήγαγαν εφόδους», συνεχίζει η ανακοίνωση του στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η διέλευση στη Ράφα είναι η μοναδική ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και τον έξω κόσμο που δεν ελέγχει το Ισραήλ. Η Αίγυπτος πολύ σπάνια επιτρέπει τη λειτουργία της τα τελευταία χρόνια. Το Κάιρο επικαλείται την απειλή για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια για να εξηγήσει γιατί η διέλευση παραμένει κλειστή το μεγαλύτερο μέρος κάθε χρόνου.

Οι αιγυπτιακές αρχές θεωρούν εξάλλου ότι οι υπόγειες στοές χρησιμοποιούνται ιδίως για να περνούν τζιχαντιστές στο βόρειο Σινά.

Μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, που ανήκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το ΙΚ, έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους εναντίον ανδρών του στρατού και της αστυνομίας στη χερσόνησο. Εκατοντάδες άνδρες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις και εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο στρατός της Αιγύπτου έχει εξάλλου κλιμακώσει τις κατεδαφίσεις σπιτιών στο Σινά, ιδίως στη Ράφα.

Πάνω από 200 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και τουλάχιστον 35 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί αφότου ο στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση που αποκαλεί «Σινά 2018», κατά επίσημα στοιχεία. Εκατοντάδες «ύποπτοι» έχουν συλληφθεί.

Η ΜΚΟ ανέφερε σε έκθεσή της που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο ότι εξαιτίας της επιχείρησης, «έως και 420.000 κάτοικοι τεσσάρων πόλεων στο βορειοανατολικό τμήμα» της χερσονήσου έχουν «επειγόντως» ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αιγυπτιακός στρατός διατείνεται από την πλευρά του ότι ο πληθυσμός της περιοχής υποστηρίζει την επιχείρηση και λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι, που επισκέπτεται το Παρίσι, σκοπεύει να «συναντηθεί με ανώτερους αξιωματικούς του στρατού της Γαλλίας» και του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για να «συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της (διμερούς) συνεργασίας», σύμφωνα με τον στρατό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ