Αίγυπτος – Ο Μόρσι ζητεί από το στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησε από το στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την προστασία της κρατικής περιουσίας μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο συνιστά αιτία σοβαρής πολιτικής κρίσης και αιματηρών επεισοδίων, με διάταγμα που τίθεται σήμερα σε ισχύ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν τις υπηρεσίες της αστυνομίας που συνεργάζονται πλήρως με αυτές για την προάσπιση της ασφάλειας και την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών του κράτους προσωρινά, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα», σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος αυτού που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης.

Το διάταγμα που εκδόθηκε την Κυριακή δίνει σε αξιωματικούς του στρατού τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν πολίτες προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια τάξη μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που μετέχουν στις αποστολές προάσπισης της ασφάλειας και προστασίας των ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων του κράτους έχουν κάθε εξουσία να προβαίνουν σε συλλήψεις».

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για περισσότερες μαζικές διαμαρτυρίες για να καταγγείλουν το δημοψήφισμα το οποίο υπομονεύει τη δημοκρατία, όπως αναφέρουν. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση, ο Μόρσι ακύρωσε διάταγμα που εξέδωσε στις 22 Νοεμβρίου το οποίο έθετε τις αποφάσεις του υπεράνω της δικαστικής αρχής, αλλά επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος Μόρσι ακύρωσε επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απόφασή που είχε λάβει μερικές ώρες νωρίτερα για αύξηση των φόρων σε βασικά προϊόντα και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ να αρχίσει κοινωνικό διάλογο για τα μέτρα αυτά ώστε να μην επιβαρυνθούν πολύ οι πολίτες» .