OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Airbus: Κυρίαρχη στην κατασκευή επιβατικών αεροσκαφών παγκοσμίως – Εκθρόνισε για τα καλά την Boeing

11/01/2022 - 10:07
Share on FacebookShare on Twitter

Η Airbus διατήρησε την ηγετική θέση της, ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επιβατικών αεροσκαφών με κινητήρες τζετ στον κόσμο για τρίτη χρονιά, καθώς ξεπέρασε την Boeing μέσω της παράδοσης 611 αεροσκαφών το 2021, με ετήσια αύξηση 8%, όπως ανέφεραν τα στοιχεία της εταιρίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Τα στοιχεία αυτά, έδωσαν στην Airbus ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στα έσοδα από την παράδοση αεροσκαφών, αφού η αμερικανική Boeing παρέδωσε μόλις περισσότερα από 302 αεροσκάφη, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021.

Μετά τη μείωση της παραγωγής τους, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, οι κατασκευαστές αεροσκαφών είδαν μεγαλύτερη ζήτηση για αεροσκάφη μεσαίας μεταφορικής ικανότητας, τόσο για επιβατική χρήση, όσο και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, παρά την παγκόσμια ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19.

To Reuters ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές, που πρέπει να αξιολογήσουν την κάθε παράδοση αεροσκάφους από την αναφερόμενη ευρωπαϊκή κοινοπραξία, έχουν καταμετρήσει τις παραδόσεις μεταξύ 605 και 611 αεροσκαφών. Οι παραδόσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή, αύξησαν το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που παραδόθηκαν, πέραν του στόχου των 600 αεροσκαφών, όπως επιβεβαιώνεται από τα τελικά αποτελέσματα.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι πώλησε 771 αεροσκάφη το 2021, με τον καθαρό αριθμό των πωλήσεων μετά από τις ακυρώσεις που έγιναν να καταγράφεται στα 507 αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός, είναι περίπου διπλάσιος, σε σύγκριση με τις παραδόσεις που έγιναν το 2020.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbus Γκιγιάμ Φορί χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αυτό, ως «τον πρώτο καρπό της ανάκαμψης» προσθέτοντας ότι: «Η ζήτηση είναι πραγματική».

Από τη μεριά της, η Boeing ανακάμπτει πιο αργά, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης ασφάλειας των πτήσεων με τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με προβλήματα, αλλά και την αναστολή παραδόσεων του αεροσκάφους ευρείας ατράκτου 787 Dreamliner.

Πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την καταμέτρηση των παραδόσεων αεροσκαφών, αλλά και οι δραστικές μεταβολές που καταγράφηκαν στα περιουσιακά στοιχεία των αεροπορικών εταιριών στη διάρκεια της κρίσης με την COVID-19, έχουν καταστήσει πιο δύσκολη τη σύγκριση της απόδοσης μεταξύ των δύο κορυφαίων κατασκευαστών αεροσκαφών.

Με την Airbus να προηγείται κατά πολύ στις παραδόσεις, ο νικητής αναφορικά με τις νέες παραγγελίες εξαρτάται από τον αριθμητικό προσδιορισμό των καθαρών παραγγελιών που προτιμούν οι μέτοχοι, ενώ τα στοιχεία της Boeing αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα.

Επί τη βάσει μέρους των στοιχείων για το 2021, η Boeing φαίνεται τουλάχιστον να βρίσκεται στην ίδια θέση με την Airbus, αναφορικά με τις καθαρές παραγγελίες υπό μία αναθεωρημένη βάση, μετά από μία πρόσφατη συμφωνία με την αμερικανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Allegiant Air για 50 αεροσκάφη 737 ΜΑΧ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, οι παραγγελίες επέστρεψαν δυναμικά για 829 αεροσκάφη, αλλά μειώθηκαν στον καθαρό αριθμό των 400 αεροσκαφών, μετά από ακυρώσεις.

Σε μία αναπροσαρμοσμένη βάση, η Boeing είχε δημοσιοποιήσει καθαρό αριθμό 457 παραγγελιών στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από μία μερική αποκατάσταση του αριθμού των παραγγελιών της, που σε μία χρονική στιγμή φαίνονταν ότι ήταν μη πιθανό να υλοποιηθεί.

Εκτός απρόοπτων εξελίξεων για νέες παραγγελίες, τα στοιχεία της Airbus δείχνουν ότι η Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιο δύσκολη αποστολή, σχετικά με την εξασφάλιση μιας ισοδύναμης θέσης στις καθαρές παραγγελίες, με σημείο αναφοράς τη θέση της Airbus.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: AIRBUSBOEINGΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13
πλοίο Aquila II
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

09/02/2026 - 17:45
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιεί για το Ιράν η ΕΕ: «Να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

09/02/2026 - 16:48

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

Mighty Hornet IV: Το UAV ακριβείας και υψηλής ταχύτητας που αναπτύσσει η αμερικανική Kratos για την Ταϊβάν

Προειδοποιεί για το Ιράν η ΕΕ: «Να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

A400M: Η νέα έκδοση ανάπτυξης drones θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί σε ευρωπαϊκή χώρα το 2029

Ιράν: Προτείνει «αραίωση» του εμπλουτισμένου ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Top News

Γιώργος Μάρκου: Πέθανε ο γενικός διευθυντής του MAD σε ηλικία 58 ετών

Γεωργιάδης σε Βενιζέλο: Η ΝΔ δεν θα συγκυβερνήσει με Βελόπουλο και Λατινοπούλου, πήγαινε στον φίλο σου τον Ανδρουλάκη και πες μας τι θα κάνετε

Καιρός: Σερί βροχοπτώσεων με «εμμονικές» βροχές σε Ήπειρο, Ιόνιο, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη - Τι ισχύει για την Αττική

Γιάννης Σμαραγδής: «Συναντήθηκα με τη Μαρία Καρυστιανού, της ξεκαθάρισα πως είμαι μοναχικός λύκος»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert