Αιθιοπία: Εντοπισμός σορών 15 μαχητών του TPLF στον ποταμό Σετίτ στα σύνορα με το Σουδάν

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αφρικανικής Ένωσης, ο προηγούμενος πόλεμος είχε προκαλέσει τουλάχιστον 600.000 θανάτους

Onalert Newsroom
REUTERS/El Tayeb Siddig/File Photo REUTERS/El Tayeb Siddig/File Photo

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ποταμό κοντά σε χωριό στα σύνορα με το Σουδάν εντοπίστηκαν τη Δευτέρα 3/8/2026 οι σοροί δεκαπέντε ανταρτών από την περιοχή της Τιγκράι, όπως ενημέρωσε ιατρική πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον αιθιοπικό στρατό κατά το προηγούμενο διήμερο.

«Πολίτες ανέσυραν τα πτώματα 15 τιγραίων μαχητών στον ποταμό Σετίτ», δήλωσε η πηγή από το νοσοκομείο Ουάντ αλ Χουλάια, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της. Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκαν επιπλέον «έξι τραυματίες (χθες) Δευτέρα».

Τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες άτομα διέσχισαν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο στο Σουδάν, διαφεύγοντας από τις νέες εχθροπραξίες μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων και του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Η επανέναρξη των συγκρούσεων προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη νέα σύρραξη, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου αιματηρού πολέμου, στον οποίο ενεπλάκησαν ο στρατός, το TPLF, παραστρατιωτικές ομάδες και οι ένοπλες δυνάμεις της Ερυθραίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αφρικανικής Ένωσης, ο προηγούμενος πόλεμος είχε προκαλέσει τουλάχιστον 600.000 θανάτους.

Το Σάββατο, το TPLF κατήγγειλε την κυβέρνηση της Αιθιοπίας για εξαπόλυση «μεγάλη επίθεση του πεζικού». Οι αντάρτες ανέφεραν πως οι συγκρούσεις στη βόρεια Αιθιοπία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Σερένινα, σταμάτησαν την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να δώσουν στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων. Η κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα δεν έχει προχωρήσει σε σχολιασμό μέχρι στιγμής.

Αυτόπτης μάρτυρας στο χωριό Χαμνταγιέτ του Σουδάν ανέφερε στο AFP: «Αρκετοί τραυματίες έφτασαν στο χωριό από την Αιθιοπία και φιλοξενούνται στο σπίτι τοπικού ηγέτη».

(Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου