OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Στο έλεος συμμοριών και συγκρούσεων το Πορτ-ο-Πρενς – Αποχώρησαν διπλωμάτες από ΕΕ και ΗΠΑ

11/03/2024 - 08:24
Αϊτή
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, χθες Κυριακή, πως απομάκρυναν εσπευσμένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας τους από την Αϊτή, καθώς στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς συνεχίζει να μαίνεται η βία των συμμοριών, ενώ στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Γερμανία, που απομάκρυνε εσπευσμένα τον πρεσβευτή της αλλά και μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως απομάκρυνε μέρος των διπλωματών της πρεσβείας και ενίσχυσε τις ομάδες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλειά της. «Η επιδείνωση της βίας των συμμοριών σε συνοικίες κοντινές στην αμερικανική πρεσβεία και στο αεροδρόμιο οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφασίσει την αποχώρηση» του προσωπικού η παρουσία του οποίου δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη, εξήγησε χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Αποχωρούν διπλωμάτες και πολιτικό προσωπικό

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως έλαβε παρόμοιο μέτρο. «Εξαιτίας της πολύ τεταμένης κατάστασης ασφαλείας στην Αϊτή, ο πρεσβευτής της Γερμανίας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην Πορτ-ο-Πρενς αναχώρησαν (…) για τη Δομινικανή Δημοκρατία μαζί με αντιπροσώπους της αποστολής της ΕΕ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως θα εργάζονται από το Σάντο Ντομίνγκο «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Η Πορτ-ο-Πρενς έχει μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και βαριά οπλισμένες συμμορίες, που επιτίθενται σε στρατηγικές τοποθεσίες, ανάμεσά τους το προεδρικό μέγαρο, αστυνομικά τμήματα και φυλακές. Η κλιμάκωση της κρίσης καταγράφεται απόντος του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, που οι συμμορίες απαιτούν να παραιτηθεί, όπως και μερίδα του πληθυσμού.

Η πόλη «βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας», προειδοποιούσε το Σάββατο ο Φιλίπ Μπρανσά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Χάσαμε όλα όσα είχαμε. Χάσαμε τις οικογένειές μας», είπε ο Ρεζινάλντ Μπρίστολ, κάτοικος της πρωτεύουσας στην Αϊτή.

Οι αρχές κήρυξαν πριν από μια εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δυτικό νομό της χώρας, που συμπεριλαμβάνει την πρωτεύουσα, κι ανακοίνωσαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, που όμως δύσκολα θα μπορούσαν να εφαρμόσουν. Μπροστά στην έξαρση της βίας, η κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο σήμερα στην Τζαμάικα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά και του ΟΗΕ.

Αϊτή

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο την ανάπτυξη πολυεθνικής οπλισμένης δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, όμως η αποστολή καθυστερεί. Ο Αϊτινός de facto πρωθυπουργός υπέγραψε στις αρχές του μήνα συμφωνία στο Ναϊρόμπι για να αναπτυχθούν οι κενυάτες αστυνομικοί και έκτοτε προσπαθεί να επιστρέψει στη χώρα του. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει αποκλεισμένος στο Πουέρτο Ρίκο, αμερικανική περιοχή στην Καραϊβική.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο Κενυάτης πρόεδρος, Γουίλιαμ Ρούτο, συνομίλησαν για την κρίση και υπογράμμισαν τη «δέσμευσή τους» στην ανάπτυξη της δύναμης, που θα επιστρέψει να «δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Αϊτή, που δεν έχει ούτε πρόεδρο, ούτε κοινοβούλιο, έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016 και ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος είχε ονομαστεί πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ μερικές ημέρες προτού δολοφονηθεί το 2021, επρόκειτο θεωρητικά να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΙΤΗΓΕΡΜΑΝΙΑΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣΗΠΑΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Related Posts

Ιράν - Φρουροί της Επανάστασης
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υπόσχονται να πολεμήσουν «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη»

24/03/2026 - 14:45
Λίβανος - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο πρέσβης του Ιράν – Τελεσίγραφο να αποχωρήσει ως την Κυριακή από την Βηρυτό

24/03/2026 - 13:54
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Μοχαμάντ Μπακέρ Ζολκάντρ διορίστηκε γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας

24/03/2026 - 13:28

Διαβάστε Επίσης

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υπόσχονται να πολεμήσουν «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη»

Λίβανος: Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο πρέσβης του Ιράν – Τελεσίγραφο να αποχωρήσει ως την Κυριακή από την Βηρυτό

Ιράν: Ο Μοχαμάντ Μπακέρ Ζολκάντρ διορίστηκε γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας

Ισραήλ: Κατέστρεψε πέντε γέφυρες στο νότιο Λίβανο – Στόχος η κατάληψη εδαφών σε βάθος 30 χιλιομέτρων [vid]

Σταϊνμάιερ: «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ο πόλεμος εναντίον του Ιράν – Προειδοποιεί για «μόνιμη ζημιά» στις διατλαντικές σχέσεις

Ο Τραμπ θέλει συμφωνία με το Ιράν αλλά οι διαπραγματεύσεις θα «πέσουν στο κενό», λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Ιράν: Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει 466 άτομα για «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας»

Top News

Συντετριμμένη η Σόφι Ρέιν του OnlyFans για τον θάνατο του Λίο Ραντβίνσκι: «Μου άλλαξε τη ζωή»

Fuel pass και έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης: Πόσο θα πέσει ο λογαριασμός στο πρατήριο καυσίμων για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ

Η Μόνικα Μπελούτσι φωτογραφήθηκε με την 15χρονη κόρη της Λεονί Κασέλ για την ιταλική Vogue

Μαριγκόνα: Θα κάνω vidcast, ο σύντροφός μου ασχολούταν με τα αυτοκίνητα, τώρα βοηθάει εμένα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert