Ακάρ – Σοϊγκού: Συνομίλησαν για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σεργκέι Σόιγκου συνομίλησε με τον Χουλουσί Ακάρ σχετικά με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Onalert Newsroom
Ακάρ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για να συζητήσουν την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ακάρ τόνισε σήμερα στον ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή, έπειτα από επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία διαδραμάτισε καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη της συμφωνίας το καλοκαίρι, που επέτρεψε στην Ουκρανία να επαναλάβει τις αποστολές από λιμάνια που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία, τον Ιούλιο.

«Τα μέρη συζήτησαν την αναστολή της εφαρμογής των συμφωνιών από τη Ρωσία για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του σε Ρωσία και Ουκρανία για να επαναληφθεί αυτή η «επιτυχημένη» συμφωνία και τους υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή της «για όλη την ανθρωπότητα».

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου