«Άκυρο» Κρεμλίνου στον Ερντογάν: «Δεν θέλουμε να μεσολαβήσεις»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενεργήσει ως «μεσολαβητής» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ωστόσο η δήλωση αυτή δεν έγινε θετικά αποδεκτή από το Κρεμλίνο, αφού «έριξε άκυρο» στην δυνητική πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του Ερντογάν να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι η μεσολάβηση της Άγκυρας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Ρωσία δεν είναι πλευρά της κρίσης στο Ντονμπάς και μια τέτοια σύνοδος κορυφής δεν θα διευκολύνει την επίλυσή της. Οι πλευρές στην κρίση είναι το Κίεβο από τη μια και οι εκπρόσωποι των δημοκρατιών που έχουν ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία τους, από την άλλη».

Η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν αυξήσει τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό-τεχνικό και στον αμυντικό-βιομηχανικό τομέα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική εταιρική τους σχέση, η οποία ήδη έχει «καρποφορήσει» με την προμήθεια και ανάπτυξη των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar. Αυτό έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ρωσία, η οποία προειδοποίησε την Τουρκία να μην ενθαρρύνει τις «μιλιταριστικές τάσεις» της Ουκρανίας, μέσω των αμυντικών της δεσμών με το Κίεβο, κάτι που όμως η Άγκυρα απέρριψε.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters