OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Μαλλιάς: Παρούσα την επόμενη ημέρα στη Λιβύη η Τουρκία με την ανοχή ΗΠΑ Ρωσίας

14/01/2020 - 15:52
Λιβύη - Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά η Τουρκία με διπλωματικό όπλο τη στρατιωτική της ισχύ φαίνεται ότι επιτυγχάνει ένα σημαντικό τμήμα των επιδιώξεών της στη νοτιανατολική Μεσόγειο, εκτιμά ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά.

Ο κ. Μαλλιάς, διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 υπουργούς Εξωτερικών, αναλύοντας ψύχραιμα τις τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας και της Ρωσίας στο λιβυκό ζήτημα η εξέλιξη του οποίου θα καθορίσει και το μέλλον της ανυπόστατης συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, θεωρεί ότι η Ελλάδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, πράττει συντεταγμένα τις δέουσες κινήσεις. Ωστόσο, όπως λέει δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι ένας από τους δύο τρείς βασικούς παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα στη Λιβύη.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι όλο το βάρος της τουρκικής διπλωματικής εμπλοκής στο λιβυκό ζήτημα έχει στόχο να πιέσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα προκύψει μετά την κατάπαυση πυρρός στη Λιβύη, να δεσμευτεί από τη συμφωνία για την οικονομική ζώνη που υπέγραψαν οι Σάρατζ και Ερντογάν. Για αυτό το λόγο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και παρόντες σε όλες τις εξελίξεις», αναφέρει ο έμπειρος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του πρέσβη επί τιμή, τόσο στη Συρία όσο και τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια της χώρας του και αξιοποιώντας την ισχύ και τη διαθεσιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επιχειρεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντα, όπως εκείνος αντιλαμβάνεται, στην ευρύτερη περιοχή. «Στην περίπτωση τη Συρίας, με τις συμφωνίες που πέτυχε με Τραμπ και Πούτιν, ο Ερντογάν ενεργοποίησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος μιας ανεξάρτητης χώρας ενισχύοντας τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή», εξηγεί ο κ Μαλλιάς και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Λιβύης «ο Τούρκος πρόεδρος κάνει το ίδιο πράγμα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για αποστολή στρατιωτικής δύναμης, με σκοπό να κατοχυρώσει τα πρόσφατα μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών».

Ο κ Μαλλιάς, στο λιβυκό ζήτημα, στο οποίο οι ΗΠΑ δε φαίνεται να ενεργοποιούνται όπως συμβαίνει με τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Τουρκία, θεωρεί ότι τον ρόλο των αμερικανών εκπληρώνει η Τουρκία. Παρόλα αυτά, ο έμπειρος διπλωμάτης δεν εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι μόνη της. «Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι συναντήσεις με Πομπέο και εκπροσώπους του Κογκρέσου αλλά και οι επαφές με όλους τους βασικούς παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατέστησαν σαφείς τις θέσεις της Ελλάδας για το τι προτιθέμεθα να κάνουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του πρέσβη επί τιμή για το κατά πόσο είναι «απομονωμένοι» η Τουρκία και ο Ερντογάν. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλλιάς, η Τουρκία είναι απομονωμένη από όλες τις χώρες που πιστεύουν στη Δημοκρατία την ειρήνη και ενεργούν με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, «θα πρέπει να σημειωθεί», τονίζει ο κ. πρέσβης «οι περισσότερες χώρες αποδοκίμασαν τη Τουρκία για το μνημόνιο της με τη Λιβύη για την αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή μια τέτοια κίνηση, αλλά απέφυγαν να καταδικάσουν την Τουρκία για το περιεχόμενο του μνημονίου.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΛΙΒΥΗΜΑΛΛΙΑΣΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

S-400
ΚΟΣΜΟΣ

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

18/12/2025 - 19:47
ΗΠΑ - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

18/12/2025 - 18:43
mi6 - Ρωσία - Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

O αρχικατάσκοπος του Πούτιν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την νέα αρχηγό της βρετανικής MI6

18/12/2025 - 17:47

Διαβάστε Επίσης

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

ΕΛΚΑΚ: Ένας χρόνος ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας – Τα πρωτοποριακά βήματα για την άμυνα της χώρας

O αρχικατάσκοπος του Πούτιν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την νέα αρχηγό της βρετανικής MI6

LUCAS: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε για πρώτη φορά drone καμικάζι στον Περσικό Κόλπο [vid]

Ζελένσκι: Αν δεν πάρουμε δάνειο από τα παγωμένα ρωσικά assets, θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή drones

Top News

Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: «Μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, με κατηγόρησε επίτηδες για παιδεραστία»

Σπάει τη σιωπή της η διευθύντρια HR που έγινε viral από την kiss cam των Coldplay: «Στιγμιαίο λάθος μετά από αλκοόλ»

Ο Γιώργος Καρτελιάς έπαθε έμφραγμα και έμεινε 15 μέρες στο νοσοκομείο: «Ήμουν μόνος και ένιωσα έναν πόνο στο στήθος»

Στέφανος Παπαδόπουλος: Τα πρώτα βήματα στις πίστες της Θεσσαλονίκης, η κάθοδος στην Αθήνα και τα βίντεο με τον Γιώργο Μαζωνάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert