An-2: Οι Ρώσοι πετάνε σοβιετικά διπλάνα ως «δόλωμα» στην ουκρανική αεράμυνα [vids]

Ένα σχετικά «πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι Ρώσοι για να αντιμετωπίσουν τις αντιαεροπορικές δυνάμεις των Ουκρανών, αφού αναλυτές έχουν παρατηρήσει την παρουσία σοβιετικών αεροπλάνων, πιο συγκεκριμένα διπλάνων τύπου Antonov An-2, στα σύνορα των δύο χωρών.

Από ότι φαίνεται οι Ρώσοι χρησιμοποιούν αυτό τον παλιό τύπο αεροπλάνων για να προσομοιάσουν μια ενδεχόμενη διείσδυση ομάδας ελικοπτέρων ή drone στο εχθρικό (ουκρανικό) έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί επίσης να εκπαιδεύονται στη χρήση απαρχαιωμένων διπλάνων για να πετάξουν στην «πρώτη γραμμή» του πεδίου επιχειρήσεων ως «δόλωμα» για να αναγκάσουν την ουκρανική αεράμυνα να αποκαλυφθεί.

Πρόσφατα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σχεδόν δώδεκα διπλάνων τύπου An-2 σε στενό σχηματισμό κατά τη διάρκεια άσκησης στις συνοριακές περιοχές ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Το AN-2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα μονοκινητήρια διπλάνα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη, για το μέγεθός του,  ευελιξία, υψηλές αντοχές αντοχών και μεγάλη ανθεκτικότητα, που του επιτρέπουν να εκτελεί πτήσεις με χαμηλές ταχύτητες, αλλά και σύντομη απογείωση και προσγείωση. Πέταξαν για πρώτη φορά το 1947 και είχαν ως στόχο να βοηθήσουν στη γεωργική δραστηριότητα, στην προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να «ορθοποδήσει» μετά την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώνεται ότι μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, όταν οι Αζέροι ανέπτυξαν ένα διπλάνο τύπου An-2, το οποίο είχαν μετατρέψει σε drone, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τον πιλότο με ένα σύστημα τηλεχειρισμού και πλοήγησης.

Δείτε σχετικό βίντεο από την κατάρριψη An-2 από τους Αρμένιους: