Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ανέλαβαν υπηρεσία οι Ευρωπαίοι – ΦΩΤΟ

Η στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατάφερε να πετύχει τον στόχο της . Που δεν ήταν άλλος από την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας από τις 15 Ιουνίου . Έχοντας σαν αφετηρία την προαναφερθήσα ημερομηνία, η αποστολή θα έχει διάρκεια για μια χρονική περίοδο 4 έως 6 μηνών.

Έχοντας αναπτυχθεί από τις αρχές Απριλίου 2014, η στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «EUFOR RCA», παρέχει ασφάλεια και προστασία στο αεροδρόμιο «M’Poko» της πρωτεύουσας Μπανγκί της ΚΑΔ, για έξι και πλέον εβδομάδες.

Ενισχυμένη με 700 στρατιώτες και τμήματα στρατοχωροφυλακής, εξασφαλίζει σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης, την επίτευξη ασφαλούς περιβάλλοντος στην 3η και της 5η περιφέρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί, όπου βαθιές θρησκευτικές εντάσεις και φαινόμενα βίας λαμβάνουν χώρα. H EUFOR RCA πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον εκατό στρατιώτες εντός των επομένων ημερών.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΚΑΔ, γίνεται στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2134 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 28ης Ιανουαρίου 2014. Έχει ως σκοπό, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και τη γαλλική δύναμη SANGARIS, τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στον τομέα ευθύνης της, που θα βοηθήσει στην επιστροφή του πληθυσμού που έχει εκτοπιστεί λόγω των βίαιων γεγονότων, την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών σχεδίων παροχής βοήθειας και ανάπτυξης στην ΚΑΔ, την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας του πληθυμού στην πρωτεύουσα και την διευκόλυνση στο έργο τους των διεθνών οργανισμών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης θα προετοιμάσει την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αναμένεται αναλάβει δράση μέχρι τα τέλη του 2014.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία