OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Άνοίγει ξανά Ρωσική βάση στην Κούβα

16/07/2014 - 14:00
Share on FacebookShare on Twitter
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert
Πηγη – Rt.com

Η Μόσχα και η Αβάνα έχουν φτάσει σε συμφωνία σχετικά με την επαναλειτουργία της εγκατάστασης SIGINT στην περιοχη της Λούρδης στην Κούβα – η κάποτε μεγαλύτερη, αυτου του είδους, ξένη βάση της Ρωσίας – η οποία έκλεισε το 2001 λόγω οικονομικών προβλημάτων και υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Όταν λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις δουλευε χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, του οποίου το έργο ηταν να υποκλέπτει μηνύματα απο και πρός το έδαφος των ΗΠΑ όπως και να παρέχει επικοινωνίες προς τα ρωσικά πολεμικά πλοία στο δυτικό ημισφάιριο.

Η Ρωσία σκέφτεται την επαναλειτουργία της βάσης στην Λούρδη απο το 2004. Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα κατα την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν στην Κούβα έκλεισε η συμφωνία για την βάση, όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ. Σχολιάζοντας την ειδηση στην εφημερίδα μια απο τις πηγές της αναφέρει: «Μπορώ να πω ένα πράγμα μόνο: Επιτέλους!» Προσθέτοντας ότι η σημασία της κίνησης αυτης είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.

Η βάση στην Λούρδη, ένα προάστιο της Αβάνας βρίσκεται μόλις 250km από τις ΗΠΑ, και λειτούργησε το 1967. Στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου ήταν το μεγαλύτερο κέντρο πληροφοριών της Ρωσίας σε μια ξένη χώρα, με 3.000 προσωπικό.

Από τη βάση η Ρωσία μπορούσε να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και την μυστική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του διαστημικού σταθμού στην Φλόριντα και των αμερικανικών διαστημοπλοίων.

Ο Ραούλ Κάστρο, ο τότε υπουργός Άμυνας της Κούβας, το 1993 μάλιστα καυχήθηκε ότι η Ρωσία έλαβε το 75% των πληροφοριών της μέσω της Lourdes. Πολύ πιθανό αυτο το νούμερο να ηταν υπερβολή αλλα όχι και με μεγάλο ποσοστό.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η βάση άρχισε να διώχνει προσωπικό αλλά συνέχισε την λειτουργία της. Μετά το χτύπημα της Ρωσίας απο την οικονομική κρίση του 1998, ήταν δύσκολο για την Ρωσία να διατηρήσει πολλά από τα παλιά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης στην Λούρδη.

Στη σοβιετική εποχή η Κούβα έδινε την βάση στην Ρωσία χωρίς ενοίκιο, ωστόσο ξεκινώντας το 1992 η Μόσχα έπρεπε να πληρώνει την Αβάνα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, εκτός από τις λειτουργικές δαπάνες, για να κρατήσει την εγκατάσταση ανοιχτή.

Ένα πρόσθετο χτύπημα για την Ρωσία ήρθε τον Ιούλιο του 2000, όταν η αμερικανική Βουλή πέρασε το Ρωσο-Αμερικανικό νομοσχέδιο Εμπιστοσύνης και Συνεργασίας (The Russian-American Trust and Cooperation Act), ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε την Ουάσιγκτον από την αναδιάρθρωση οποιουδήποτε ρωσικού χρέους στις ΗΠΑ, εκτός αν η εγκατάσταση στην Λούρδη έκλεινε.

Κι έτσι η Μόσχα έκλεισε την Λουρδη το 2001 και την στρατιωτική βάση της στο Βιετνάμ (Cam Ranh). Οι δύο αυτες κινήσεις αναφέρονται ως σημαντικά μέτρα προς την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν οι Αμερικανοί. Όμως, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Kommersant, οι ΗΠΑ «δεν εκτιμούν αυτη την χειρονομία καλής θέλησης μας.»

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στην Λούρδη, ωστόσο ειναι σίγουρο οτι πλέον απαιτείται λιγότερο προσωπικό δεδομένου οτι πολλές λειτουργίες μπορούν να γινουν αυτοματα απο τον εξοπλισμό επιτηρησης/παρακολούθησης. Με την επαναλειτουργία της Λουρδης η Μόσχα θα εχει σαφώς καλύτερες πηγές πληροφόρησης.

Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert
Πηγη – Rt.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος στην Αρκτική και η ρωσική επιστροφή

Αυτή είναι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Κριμαία

H Ρωσία καλεί στρατιωτικούς ακολούθους στην πόλη που «χτύπησε» η Ουκρανία

Αυτές είναι οι 20 ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες – Όγδοη η Τουρκία!

Tags: ΒΑΣΗΚΟΥΒΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert