Αντιδρά η Ρωσία στο πλαφόν του φυσικού αερίου της ΕΕ – «Απαράδεκτη απόφαση»

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε «πλαφόν» (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν λίγο νωρίτερα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για πλαφόν στο φυσικό αέριο, χαιρετίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι γεγονός και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συμφωνία των Βρυξελλών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters