OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

03/01/2020 - 15:21
Ιράκ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από την οποία σκοτώθηκαν ο ισχυρότερος στρατηγός του Ιράν και ένας από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

«Η στοχοθέτηση ενός στρατιωτικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών συμφωνιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χαλμπούσι.

«Το Ιράκ πρέπει να αποφύγει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης ή να στηρίξει οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο Χαλμπούσι, που ως πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο κορυφαίος σουνίτης πολιτικός του Ιράκ, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Η Αίγυπτος «παρακολουθεί με ανησυχία»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τον φόνο, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση «απαιτείται η άμεση διακοπή όλων των περιφερειακών παρεμβάσεων στις υποθέσεις των αραβικών χωρών κα λαών που τροφοδοτούν τη διχόνοια και τις εντάσεις», τονίζει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

ΗΑΕ: Σύνεση και αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε ότι η σύνεση και οι πολιτικές λύσεις θα πρέπει να επικρατήσουν επί της αντιπαράθεσης και της κλιμάκωσης σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν στο Twitter μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Ανησυχεί η Τουρκία

Το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, θα εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή, προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Τονίζει επίσης ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μόσχα: Παράτολμο και επικίνδυνο χτύπημα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό», τόνισε ο αξιωματούχος.

Η Ιορδανία διακόπτει τις πτήσεις προς Βαγδάτη

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιορδανίας Royal Jordanian Airlines ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μέχρι νεωτέρας, λόγω των συνθηκών στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή, μετά το αμερικανικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο κρατικός αερομεταφορέας εκτελούσε μέχρι σήμερα 18 προγραμματισμένες πτήσεις στη Βαγδάτη κάθε εβδομάδα. Τα δρομολόγιά της RJA προς άλλες πόλεις του Ιράκ θα εκτελούνται κανονικά.

Γερμανία: Απρόβλεπτες οι συνέπειες

Οι συνέπειες από το αμερικανικό πλήγμα που είχε ως στόχο τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

«Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση έγινε μετά από μια σειρά επικίνδυνων προκλήσεων εκ μέρους του Ιράν», ανέφερε ο Μάας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο περιορισμός της έντασης στην περιοχή «δεν καθίσταται ευκολότερος» μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Χρησιμοποιούμε τους διπλωματικούς διαύλους μας με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής. Από το πρωί, είμαστε σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και Γάλλους εταίρους μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα μπορούσαμε να εργαστούμε καλύτερα για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Ο Μάας είπε επίσης ότι έχει μιλήσει για τις εξελίξεις με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί το Ιράν να αποφύγει «προκλητικές ενέργειες»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παραμείνει «σε στενή επαφή» μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Tags: ΒΑΓΔΑΤΗΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣΕΠΙΘΕΣΗΗΑΕΗΠΑΙΡΑΚΙΡΑΝΣΟΥΛΕΙΜΑΝΙΤΕΧΕΡΑΝΗ

Related Posts

Κρεμλίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Καταδικάζει τη «δολοφονία Ιρανών ηγετών» από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

18/03/2026 - 13:28
UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο IDF παραδέχθηκε ότι έβαλε εναντίον θέσης της UNIFIL στον Λίβανο – Zήτησε συγνώμη

18/03/2026 - 12:55
Χατίμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νεκρός ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν και δεξί χέρι των Χαμενεΐ, Ισμαήλ Χατίμπ

18/03/2026 - 12:39

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο: Καταδικάζει τη «δολοφονία Ιρανών ηγετών» από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Ισραήλ: Ο IDF παραδέχθηκε ότι έβαλε εναντίον θέσης της UNIFIL στον Λίβανο – Zήτησε συγνώμη

Ισραήλ: Νεκρός ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν και δεξί χέρι των Χαμενεΐ, Ισμαήλ Χατίμπ

Τουρκία: Σύστημα Patriot με πυραύλους PAC-3 αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ

Γαλλία: Παράλογο να περιμένει κανείς από τον Λίβανο να αφοπλίσει την Χεζμπολάχ εν μέσω βομβαρδισμών – Φονικό πλήγμα στη Σιδώνα [vid]

Αφγανιστάν: «Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες» από πακιστανικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Καμπούλ

IDF: Καρέ – καρέ η «εξουδετέρωση» κεντρικού στελέχους της Χαμάς στη Γάζα [vid]

WSJ: Η Ρωσία βοηθά το Ιράν στις επιθέσεις του κατά των ΗΠΑ με δορυφορικές εικόνες και τεχνολογία για τα drones

Top News

Ντόρα Μπακογιάννη για Μαρία Σάκκαρη: Έχει το ίδιο γέλιο με την Μαρίκα Μητσοτάκη, αυτό το πηγαίο

Αγγελική Ηλιάδη για Σάββα Γκέντσογλου: Είναι δική του απόφαση αν θέλει να βλέπει το παιδί μια - δυο φορές τον χρόνο

Μαρία Ολυμπία Ντε Γκρες: Με αέρα μοντέλου σε εικόνες από το ταξίδι της στην Αριζόνα των ΗΠΑ

Βαγγέλης Περρής για Ελένη Μενεγάκη: Η αμοιβή της δεν χωράει σε αυτό το μάζεμα που γίνεται στην τηλεόραση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert