OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα από την Κίνα: Προσέφυγε στον ΠΟΕ και ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς κατά των ΗΠΑ

04/02/2025 - 09:24
Κίνα

REUTERS/Anna Driver/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα (04.02.2025) ότι κατέθεσε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά την αύξηση κατά 10% των τελωνειακών δασμών για τα κινεζικά προϊόντα που επισημοποιήθηκε το Σάββατο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Κίνα, για να υπερασπιστεί τα θεμιτά συμφέροντά της, κατέθεσε προσφυγή κατά των αμερικανικών τελωνειακών δασμών ενώπιον του μηχανισμού διευθέτησης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε επίσης πως θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην επιβολή τελωνειακών δασμών 15% στον άνθρακα και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγονται στη χώρα από τις ΗΠΑ, σκληραίνοντας τη στάση της στο μπραντεφέρ για το εμπόριο στο οποίο ενεπλάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Οι νέοι δασμοί

Ακόμη, θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 10% στο εισαγόμενο αμερικανικό πετρέλαιο, καθώς και σε διάφορα προϊόντα άλλων κατηγοριών από τις ΗΠΑ, όπως ιδίως τα αγροτικά μηχανήματα, τα σπορ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα SUV, σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών.

Οι επιπλέον δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Πρόκειται για τα πρώτα άμεσα αντίποινα του Πεκίνου για την εφαρμογή από σήμερα στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) των επιπλέον δασμών 10% στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Οι αμερικανικοί δασμοί που προώθησε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεν κάνουν τίποτε για να επιλυθούν τα προβλήματα των ίδιων (των ΗΠΑ) και διαταράσσει την φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία» των δυο χωρών, επέμεινε το υπουργείο Οικονομικών.

REUTERS/Vera Eckert

Έρευνα κατά της Google

Τα μέτρα της Κίνας ανακοινώνονται εξάλλου ενόψει συνδιάλεξης, πιθανόν άμεσα επικείμενης, ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ και στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Χθες Δευτέρα (03.02.2025) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, είπε πως «πιθανόν» θα γίνει «εντός 24 ωρών».

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας Google, εξαιτίας υποψιών για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού.

Ανακοινώνοντας την επιβολή τελωνειακών δασμών στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρηματολόγησε πως θέλει να αναγκάσει τις τρεις χώρες να αναλάβουν δράση για να μειωθεί η διακίνηση φαιντανύλης, ισχυρού οπιοειδούς που ενοχοποιείται για σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, με δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση κάθε χρόνο. Η Κίνα από την πλευρά της αρνείται την κατηγορία πως επιδεικνύει παθητικότητα στο ζήτημα αυτό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΑΣΜΟΙΗΠΑΚΙΝΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert