Apache: Το σχέδιο της Boeing για να τα κρατήσει ζωντανά μέχρι το 2060

Η Boeing ανακοίνωσε σχέδιο για να κρατήσει τα ελικόπτερα Apache σε ενεργό υπηρεσία μέχρι το 2060

Η αμερικανική εταιρία Boeing, κατασκευαστής του επιθετικού ελικοπτέρου Apache AH-64, εξετάζει μεθόδους για να το διατηρήσει αξιόμαχο για τις επόμενες δεκαετίες. Το Apache βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής της Boeing ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 80’. Πρόσφατα μάλιστα, η Boeing ανακοίνωσε πως η παραγωγή του Apache αναμένεται να αυξηθεί με την κατασκευή περί των 100 ελκοπτέρων το χρόνο έως το 2021.

Το Apache θεωρείται ως το καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο παγκοσμίως και βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία σε 16 χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα. Κάποιες χώρες όπως οι Η.Π.Α., περιστασιακά έχουν ανακατασκευάσει τα ελικόπτερά τους για να ενσωματώσουν τις τελευταίες τεχνολογίες, πιο ισχυρούς κινητήρες καθώς και άλλες απαραίτητες προσθήκες.

Πιθανές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν ένα πλήρως ψηφιακό cockpit με οθόνες LCD τεχνολογίας αφής, νέους κινητήρες, μεγαλύτερα πτερύγια, το νέο αντιαρματικό βλήμα JAGM (Joint Air-Ground Missile) που θα αντικαταστήσει τον πύραυλο Hellfire και στο μέλλον ακόμη και όπλα lazer.