OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Απασφάλισε ο Τζωρτζ Σόρος κατά Κίνας και Ρωσίας στο Davos

25/01/2019 - 11:01
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας και προσωπικά του προέδρου της, του Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο χαρακτήρισε τον «πιο επικίνδυνο εχθρό» των «ανοικτών και δημοκρατικών» κοινωνιών, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επιθετικής ομιλίας του στο Νταβός.

«Η Κίνα δεν είναι το μοναδικό αυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, αλλά είναι αναμφίβολα το πλουσιότερο, το ισχυρότερο και το πιο ανεπτυγμένο ως προς την τεχνητή νοημοσύνη», επισήμανε στην ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του δείπνου στο οποίο, όπως συνηθίζει, ήταν οικοδεσπότης ο Σόρος στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Αυτό κάνει τον Σι Τζινπίνγκ τον πιο επικίνδυνο εχθρό όσων πιστεύουν στις ελεύθερες κοινωνίες», συνέχισε ο Σόρος, με την ευκαιρία του ετήσιου ραντεβού στο γνωστό χιονοδρομικό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων.

Οι ομάδες του πολύ γρήγορα διένειμαν αντίγραφα του ομιλίας του στα κινεζικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στο κείμενο, ο Σόρος τονίζει πως εναποθέτει τη «μεγαλύτερη ελπίδα» του στον κινεζικό λαό (*).

Για τον Σόρος, η προσπάθεια «κοινωνικού ελέγχου» με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οποία έχει αποδυθεί η Κίνα εγείρει «θανάσιμο κίνδυνο» για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

«Εάν οι εταιρείες της κυριαρχήσουν στην αγορά 5

size=»2″ face=»Constantia»>G», των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, που είναι απαραίτητα για τα αυτόνομα οχήματα και άλλα συνδεδεμένα αντικείμενα, «θα αποτελέσουν έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια», υποστήριξε ο Σόρος.

Απευθυνόμενος σε κοινό δημοσιογράφων, οικονομολόγων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Σόρος προέτρεψε ακόμη τις

size=»2″ face=»Constantia»>ΗΠΑ να «πατάξουν» τους κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους Huawei και

size=»2″ face=»Constantia»>ZTE.

«Ως την περασμένη χρονιά, θεωρούσα ακόμη ότι η Κίνα έπρεπε να ενσωματωθεί περισσότερο στους θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά έκτοτε, η συμπεριφορά του Σι με έκανε να αλλάξω γνώμη», εξήγησε.

Δηλωμένος πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος, άλλοτε μεγάλος παίκτης των αγορών, γνωστός φιλάνθρωπος, αναγνώρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Κίνα «στρατηγικό αντίπαλο», αλλά ακολουθεί «απλοϊκή» προσέγγιση.

Για τον Σόρος, μια αποτελεσματική πολιτική αντίδραση θα όφειλε να είναι «πολύ πιο πολυδιάστατη, λεπτομερής, πραγματιστική» και πρέπει να συμπεριλάβει μια απάντηση στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», τον νέο «δρόμο του μεταξιού» που δημιουργεί το Πεκίνο.

Ο Σόρος επικρίνει τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο, διότι θεωρεί πως θέλει να «κάνει παραχωρήσεις στην Κίνα και μετά να κηρύξει τη νίκη του, ενώ θα συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον των συμμάχων των

size=»2″ face=»Constantia»>ΗΠΑ».

Ο δισεκατομμυριούχος θα προτιμούσε η Ουάσινγκτον να επικεντρώσει τις εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα αντί να πλήττει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, ενώ προειδοποίησε εναντίον ενός νέου «ψυχρού πολέμου που θα μπορούσε να γίνει θερμός» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Ο Σόρος πάντως είχε ένα βέλος στη φαρέτρα του και για τη Μόσχα: «Επικεντρώνομαι στην Κίνα, αλλά οι ελεύθερες κοινωνίες έχουν κι άλλους εχθρούς», συμπεριλαμβανομένης «της Ρωσίας του Πούτιν», είπε.

Για τον μαθητή του Καρλ Πόπερ, 88χρονο Εβραίο που γεννήθηκε την Ουγγαρία, από όπου έφυγε για να σωθεί από τους ναζιστικούς διωγμούς και το Ολοκαύτωμα, κι απέκτησε τρομερή φήμη στον διεθνή χρηματοοικονομικό κόσμο όταν εξαπέλυσε την κερδοσκοπική επίθεσή του εναντίον της στερλίνας το 1992, το πιο επικίνδυνο σενάριο θα ήταν οι «εχθροί» των «ελεύθερων κοινωνιών» να συνωμοτήσουν και να ανταλλάξουν μέσα για να «καταστείλουν ακόμη περισσότερο τους λαούς τους».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΚΙΝΑΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΣΙΣΟΡΟΣ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert