Απόβαση Νορμανδίας: Συνάντηση κορυφής 70 χρόνια μετα

Πηγή: Reuters
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: OnAlert

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 70ης επετείου της D-Day, οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν στη Νορμανδία αύριο Παρασκευή, αλλά καθώς η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη κρίση ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει το υπόβαθρο για την επίσπευση των διπλωματικών διεργασιών σχετικά με την Ουκρανία.

Περίπου 18 ηγέτες εθνών μαζί με 3.000 βετεράνους θα παρακολουθήσουν τις τελετές κατά μήκος της βόρειας ακτής της Γαλλίας, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επιχείρησαν στις 6 Ιουνίου του 1944 μια απόβαση από θαλάσσης που επιτάχυνε την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (Petro Poroshenko) – χάρη σε μια πρόσκληση της τελευταίας στιγμής από τη γαλλική κυβέρνηση- θα είναι μεταξύ των ηγετών που την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν γεύμα εργασίας κεκλεισμένων των θυρών.

«Ναι, αυτή είναι μια ημέρα μνήμης για τους βετεράνους και για όσους θυσίασαν τη ζωή τους για τις βασικές ελευθερίες, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά και να αποκλιμακώσουμε την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης, ανώνυμα.

Στο περιθώριο των τελετών, ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον – την πρώτη του συνάντηση με ηγέτες της Δύσης μετά το Μάρτιο όπου ενσωματώθηκε η Κριμαία στη Ρωσία.

Αίσθηση προκαλεί ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ των Πούτιν και Ομπάμα, αλλά οι Γάλλοι διοργανωτές έχουν προετοιμάσει στο πολυτελές κάστρο του18ου αιώνα Chateau de Benouville, όπου τα γεύματα παρασκευάζεται από σεφ με τέσσερα αστέρια Michelin, δωμάτια έτοιμα για ενδεχόμενες διμερείς συναντήσεις.
Ο Πούτιν πάντως, σε συνέντευξη του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη, εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Ομπάμα στη Γαλλία. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο πρόεδρος Ομπάμα να μη θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας”, είπε . “Είναι επιλογή του. Είμαι έτοιμος για διάλογο», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ομπάμα σε ένα εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού και στη συνέχεια να φιλοξενήσει τον Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο για ένα δείπνο αργά σήμερα Πέμπτη, παραμονή της D-Day .

Ο Ολάντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πολωνία χθές, Τετάρτη: «Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρόεδρο Πούτιν, αργά μέσα στην ημέρα , αλλά στόχος είναι η ωφελιμότητα. Το διακύβευμα είναι η Ουκρανία: η σταθερότητα της και η ασφάλεια της», προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουν να θέσουν τις προυποθέσεις ώστε να προσέλθουν σε διάλογο ο Πούτιν και ο Ποροσένκο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν λαμβάνει μέρος στη σύνοδο κορυφής των G7 που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, αφού έχει αποκλειστεί από τους G8 λόγω του ρόλου της στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας και την “κατάληψη” της χερσονήσου της Κριμαίας.

Επί του παρόντος οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι υπό κατάρρευση, όπως κατ’ επέκταση μεταξύ Ρωσίας – Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, αφότου διαδηλωτές εκδίωξαν τον Φεβρουάριο του 2014 τον ρωσόφιλο Ουκρανό Πρόεδρο και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία στα εδάφη της.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για την προστασία των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Ποροσένκο και η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας έχουν αγνοήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η D – Day θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να αναπαραχθεί η εποικοδομητική συνάντηση που είχαν πέρυσι οι Πούτιν και Ομπάμα, κατά τη σύνοδο G20 της Αγίας Πετρούπολης, όπου οι δύο άνδρες ήρθαν σε συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας .

Εκτός από τις διπλωματικές διεργασίες, ο Πούτιν, η χώρα του οποίου έχασε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρεθεί μαζί με άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας και τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, για μια επιτόπια αναπαράσταση της D-Day στην παραλία Sword.

Ο Ομπάμα θα δώσει ομιλία το πρωί στο αμερικάνικο νεκροταφείο στην παραλία Omaha, όπου περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους .

Με τους νεότερους επιζώντες των αποβάσεων να διανύουν την 8η δεκαετία της ζωής τους, οι εκδηλώσεις φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πηγή: Reuters
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: OnAlert


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόβαση στη Νορμανδία: Τότε και τώρα σε 33+1 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Οι Έλληνες της απόβασης στην Νορμανδία – Ποιοι ήταν πως πολέμησαν