Αποκάλυψη: Δεν είχε άδεια πτήσης με τέτοιες συνθήκες το μοιραίο ελικόπτερο που παρέσυρε στον θάνατο τον Κόμπι Μπράιαντ

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα για το τραγικό ατύχημα με τη συντριβή του ελικοπτέρου, στην οποία βρήκαν το θάνατο ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα και ακόμη επτά άτομα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “New York Times”, όπως προέκυψε από την σχετική έκθεση το ελικόπτερο δεν έπρεπε να “πετά” υπό τις συνθήκες κατά τις οποίες συνετρίβη – σε λειτουργία οπτικής πτήσης δηλαδή- καθώς η εταιρεία ιδιοκτησίας του δεν διέθετε ανάλογη πιστοποίηση.

Ο όρος “συνθήκες” αναφέρεται στην πτήση αποκλειστικά με χειρισμό των πιλοτικών οργάνων πορείας από τον πιλότο, κάτι για το οποίο το ελικόπτερο “Sikorsky S-76B”, διέθετε τις προδιαγραφές, αλλά η εταιρεία “Island Express Helicopters”, στην οποία άνηκε το σκάφος, δεν είχε ανάλογη άδεια.

“Υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα για να βρίσκεσαι στο ύψος που βρίσκονταν όταν έγινε το ατύχημα. Είτε πετάς αποκλειστικά με τα πιλοτικά όργανα είτε έχεις κάνει κάποιο λάθος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πιλότος και υπεύθυνος ασφαλείας της εν λόγο εταιρείας, Κουρτ Ντιτζ στην εφημερίδα, αναφερόμενος στους κανόνες πτήσης με όργανα.

Θυμίζουμε ότι το δυστύχημα έγινε με το ελικόπτερο να προσκρούει σε λόφο της περιοχής Καλαμπάσας στην Καλιφόρνια, μέσα σε σύννεφα και ομίχλη που περιορίζουν αισθητά την ορατότητα.

Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου, Αρα Ζομπαγιάν, είχε πάντως άδεια για πτήση με όργανα, αλλά εκτιμάται ότι διέθετε μικρή εμπειρία στο να κάνει κάτι τέτοιο, επεσήμανε ο Ντιτζ μιλώντας στο “Forbes”. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δώσει στον Ζομπαγιάν “ειδικούς κανόνες οπτικής πτήσης”, έτσι ώστε να “πετά”, μόνο όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή, ούτε καν τα ελικόπτερα της Αστυνομίας δεν έχουν τέτοια πιστοποίηση, καθώς δεν πετάνε καν με τέτοιο καιρός, όπως ανέφερε ένας αστυνομικός που μίλησε για το θέμα. .

Ο πιλότος σε κάθε περίπτωση είχε αναφέρει ότι η ορατότητα ήταν επαρκής για οπτική πτήση, όπως αναφέρουν οι “New York Times”, προσθέτοντας βέβαια ότι ο καιρός φαίνεται να επιδεινώθηκε στην εξέλιξη της πτήσης.

Η διοίκηση της “Island Express Helicopters” από την πλευράς της αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε από τα παραπάνω, εκδίδοντας μία λιτή ανακοίνωση στην οποία ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπηρεσιών της μέχρι νεοτέρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Το σοκ από το δυστύχημα επηρέασε όλο το προσωπικό και η διοίκηση αποφάσισε ότι η υπηρεσία θα ανασταλεί μέχρι να θεωρηθεί κατάλληλο για το προσωπικό και τους πελάτες”.

Πηγή: Newsit.gr