«Αποκαλυπτικός» Πεσκόφ: «Έχουμε σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία – Είναι μια τραγωδία για τη Ρωσία»

Ο εκπροσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έδωσε ζωντανή συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο Sky News και τον δημοσιογράφο Μαρκ Όστιν, μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του δήλωσε ότι η ιστορία της Ουκρανίας άλλαξε το 2014 μετά από αυτό που περιέγραψε ως «παράνομο πραξικόπημα». Η Ουκρανία έγινε «αντι-Ρωσική» και «ό,τι συνέβη στην Ουκρανία στόχευε εναντίον της χώρας μας» μετά από αυτό, πρόσθεσε. Ο κ. Πεσκόφ συνέχισε λέγοντας ότι στη Ρωσία εδώ και «δεκαετίες ανησυχούμε για την ασφάλειά μας».

Ερωτηθείς εάν ο πόλεμος ισοδυναμεί με ταπείνωση για τη Ρωσία, δεδομένου του αριθμού των στρατευμάτων που χάθηκαν, είπε: «Όχι, είναι λάθος κατανόηση του τι συμβαίνει». Αλλά σε μια σπάνια παραδοχή από τη Ρωσία για το πόσο άσχημα πήγε ο πόλεμος, παραδέχτηκε: «Έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων. Και είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».

Ο κ. Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «η Μαριούπολη πρόκειται να απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα και ελπίζουμε ότι θα συμβεί το συτομότερο δυνατό». Επανέλαβε τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη που προκάλεσε διεθνή οργή ήταν «ψεύτικη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην Ουκρανία και ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν θα συνεργαζόταν με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει ούτε αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και «δεν είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό». «Μας ενδιαφέρει μια πραγματικά ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα όλων των εγκλημάτων».

Τι είπε για το ΝΑΤΟ, τις δυτικές κυρώσεις και τις θηριωδίες στη Μπούτσα

«Πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια, επειδή εξακολουθούμε να είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια μηχανή αντιπαράθεσης» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας για τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Δεν είναι μια ειρηνική συμμαχία, είναι φτιαγμένη για αντιπαράθεση και ο κύριος σκοπός της ύπαρξής της είναι να αντιμετωπίσει τη χώρα μας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως υπαρξιακή απειλή, είπε: «Όχι, όχι, ζούμε υπό κυρώσεις εδώ και μερικές δεκαετίες. Και στην πραγματικότητα έχουμε συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση.

«Ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για αυτές τις κυρώσεις πριν από ένα χρόνο. Και έτσι τώρα, φυσικά, βρισκόμαστε σε πολύ στενή κατάσταση όσον αφορά την οικονομία, αλλά η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι στα πόδια της και είμαστε αρκετά καλά».

Ο δημοσιογράφος του Sky News ρώτησε ευθέως τον Ρώσο αξιωματούχο, σχετικά με τις καταστροφικές σκηνές νεκρών αμάχων στην Ουκρανία: «Πώς κοιμάσαι τη νύχτα;» Ο κ. Πεσκόφ είπε: «Δεν πρόκειται για τον ύπνο μου τη νύχτα, στην πραγματικότητα. Πρόκειται για ουκρανικό στρατό και το ουκρανικό προσωπικό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πολίτες ως ασπίδα. Καλύπτονται με πολίτες και δεν τους αφήνουν να φύγουν από την πόλη».