Αποστάσεις από τον Τραμπ παίρνει ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ – Δείτε γιατί μετανιώνει

Ένας ένας εγκαταλείπουν τη γραμμή Τραμπ περί «πολέμου» στις ΗΠΑ και τάσσονται ενάντια στον Πρόεδρο και την άσκοπη χρήση του στρατού ενάντια σε διαδηλωτές.

Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την συμμετοχή του στον περίπατο του Προέδρου Τραμπ στην πλατεία Λαφαγιέτ.

«Το μετανιώνω, δεν θα έπρεπε να είμαι εκεί», δήλωσε ο στρατηγός Mark A. Milley και συνέχισε «η παρουσία μου εκείνη τη στιγμή σε αυτό το περιβάλλον δημιούργησε την αντίληψη ότι ο στρατός εμπλέκεται στην εγχώρια πολιτική».

Τα πρώτα δημόσια σχόλιά μετά τη φωτογραφία του Τραμπ με τη Βίβλο στο χέρι μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, για χάρη της οποίας ομοσπονδιακές αρχές επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές, είναι βέβαιο πως θυμώνουν τον Λευκό Οίκο και δημιουργούν ένα μεγάλο σχίσμα πριν τις εκλογές.

Ο Τραμπ ήθελε να καθαιρέσει τον Υπουργό Άμυνας

Στο παρασκήνιο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να (μην) απολύσει τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ ο οποίος εξέφρασε εντελώς διαφορετική άποψη με τον πρόεδρο αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατού για την καταστολή των διαδηλώσεων αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο Πεντάγωνο, ο Έσπερ τόνισε ότι η ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από μέλη του μόνιμου στρατού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί «μόνο ως όπλο τελευταίας καταφυγής, υπό τις πιο επείγουσες και ακραίες συνθήκες». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του Τραμπ ο οποίος είχε απειλήσει ότι θα κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους εάν οι (κατά κανόνα Δημοκρατικοί) κυβερνήτες πολιτειών όπου μαίνονταν λεηλασίες και βιαιοπραγίες δεν έπαιρναν αποτελεσματικά μέτρα για την καταστολή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σύμβουλοι του προέδρου τον έπεισαν να μην προχωρήσει στην απόλυση του τρίτου Υπουργού Άμυνας από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο, ο Γερουσιαστής Τομ Κότον και ο προσωπάρχης του Μαρκ Μεντοουζ συνέστησαν στον πρόεδρο να μην προχωρήσει στην απόλυση του Έσπερ σε αυτό το χρονικό σημείο. Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασαν και άλλοι στενοί συνεργάτες του προέδρου καθώς μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «αδυναμία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας είχε ετοιμάσει την επιστολή παραίτησης του ωστόσο και αυτός μεταπείστηκε να παραμείνει, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Ο Έσπερ, αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι στην WSJ, βρίσκεται υπό πίεση μετά τις συνεχείς δηλώσεις αποδοκιμασίας εναντίον του προέδρου Τραμπ από εξέχοντα πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας όπως ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει και ο προκάτοχος του Τζιμ Μάτις.

Αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων «Μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός Έσπερ και αν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον».

Πηγή: ΝΥΤ / WSJ