Αραγτσί: «Οι ΗΠΑ τώρα παρακαλούν για συνομιλίες με τους όρους του Ιράν»

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να σαμποτάρει και να αποτρέψει την εφαρμογή του μνημονίου με τις ΗΠΑ

Ιράν REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα (18.08.2026) ότι ο στόχος των ΗΠΑ στον πόλεμο ήταν να αναγκάσουν το Ιράν να παραδοθεί, αλλά «δεν θα παραδοθούμε».

«Η Αμερική τώρα παρακαλεί να διαπραγματευτεί μαζί μας σύμφωνα με τους όρους μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ περιείχε «13 διατάξεις υπέρ μας και μία υπέρ τους», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να σαμποτάρει και να αποτρέψει την εφαρμογή του.

«Κερδίσαμε τον πόλεμο, και κερδίσαμε επίσης στη διπλωματία, και αναγκάσαμε τον εχθρό να αποδεχτεί τους όρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές και μαχητικές δυνατότητες του Ιράν ήταν αυτές που έδωσαν «δύναμη» στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Στο Ιράκ ο Γκαλιμπάφ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, στο Ιράκ, για να συναντηθεί με τους ηγέτες της γειτονικής χώρας, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ.

Ο Γκαλιμπάφ θα ηγηθεί «κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου για να συζητήσει την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή, να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Βαγδάτη και να διερευνήσει λύσεις από κοινού που έχουν στόχο να συμβάλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η επίσκεψη του Ιρανού αξιωματούχου πραγματοποιείται καθώς το Ιράν δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον να αφοπλίσει ισχυρές ένοπλες παρατάξεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν αποκτήσει στη διάρκεια των ετών σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή στη χώρα.

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη έχει δώσει προθεσμία σε ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν τα όπλα, προθεσμία που συμπίπτει με το τέλος της αποστολής του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επίσκεψη του Γκαλιμπάφ πραγματοποιείται επίσης μερικές ημέρες μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που είχε στόχο το γραφείο του πρωθυπουργού της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενέργεια που οι κουρδικές αρχές απέδωσαν στην Τεχεράνη.

Το Ιράν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ελιγμό με σκοπό να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna μετέδωσε, επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Τεχεράνης στη Βαγδάτη, πως η επίσκεψη του Γκαλιμπάφ είχε σχεδιαστεί από πριν και αναμένεται να διαρκέσει δυο ημέρες.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

οΥΚΡΑΝΊΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απομακρύνονται οικογένειες από την περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ – Ο Ζελένσκι υπόσχεται απάντηση για τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

Οι ουκρανικές αρχές έδωσαν σήμερα (18.08.2026) εντολή για την απομάκρυνση οικογενειών από οικισμούς της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ, στην κεντροανατολική Ουκρανία,...