OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αρουραίος – πυροτεχνουργός – Δείτε πως «δουλεύει»

12/05/2013 - 00:30
Share on FacebookShare on Twitter
Την λένε Μάρθα. Η ειδικότητα της είναι πυροτεχνουργός με έδρα στη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια.Δεν είναι όμως άνθρωπος, αλλά …αρουραίος! Ο πρώτος στη Ρωσία αρουραίος, που είναι σε θέση να ανακαλύπτει εκρηκτικά!

 Στην τοπική υπηρεσία Αντιμετώπισης Κινδύνου Εκρήξεων στις αρχές του τρέχοντος έτους ένα μοναδικό πείραμα  άρχισαν  να διεξαγάγουν οι αρμόδιοι με πρωταγωνίστρια την Μάρθα.

Οι ειδικοί από το Τσελιάμπινσκ δανείστηκαν την ιδέα να μετατρέψουν έναν αρουραίο σε πυροτεχνουργό από τους συναδέλφους τους στη Λιβύη, την Τανζανία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μετέδωσε η »Φωνή της Ρωσίας», από όπου και το σχερικό ρεπορτάζ. Εκεί απελευθερώνουν σε ναρκοπέδια ειδικά εκπαιδευμένους αρουραίους για να αναζητήσουν εκρηκτικά. Λόγω του χαμηλού βάρους των αρουραίων οι νάρκες δεν εκρήγνυνται, ενώ ο κίνδυνος, που εντοπίστηκε από έναν αρουραίο εξουδετερώνεται είτε σηματοδοτείται με ένα ειδικό σημαιάκι.

Ο αρουραίος των Ουραλίων Μάρθα ακολουθεί πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης, όπως εκείνο των σκύλων – πυροτεχνουργών, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κινδύνου εκρήξεων του Τσελιάμπινσκ κ. Ίγκορ Γκάμοφ:
«Τοποθετούμε σε ένα κουτάκι ένα ομοίωμα εκρηκτικής ύλης TNT. Μαζί του εδώ υπάρχει και τροφή και αυτή είναι η αρχική φάση της εκπαίδευσης» είπε.

Καλύτερος από σκυλο -πυροτεχνουργό!

Οι εκπαιδευτές ονομάζουν αυτή τη μέθοδο «εξάρτηση από το φαγητό». Ο αρουραίος θυμάται την οσμή των εκρηκτικών υλών και όταν τη μυρίσει την επόμενη φορά, τότε αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του ή να σηκώνεται στα πίσω πόδια, παρακαλώντας για τη λιχουδιά του. Όπως πιστεύουν οι εκπαιδευτές σκύλων, οι αρουραίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη αντίληψη από τα σκυλιά, αλλά και η όσφρησή τους είναι πολλές τάξεις μεγέθους ανώτερη. Κατά μέσο όρο ένα λαγωνικό για να μάθει να ανακαλύπτει βόμβες, χρειάζεται ένα χρόνο. Ενώ για έναν αρουραίο αρκούν τέσσερις μήνες.

Τώρα ο αρουραίος Μάρθα έχει ηλικία ενός έτους και δύο μηνών. Είναι πολύ έξυπνη και εκπαιδεύεται εύκολα. Η μικρή ερευνήτρια είναι σε θέση με ευκολία να ανακαλύψει εκρηκτικά, διεισδύοντας σε τέτοια σημεία, όπου δεν θα μπορούσε να φτάσει ούτε ένα σκυλί.

Ελεγχοι σε αγωγούς εξαερισμού και δίκτυα θέρμανσης

Η Μάρθα από το Τσελιάμπινσκ δεν θα διακινδυνεύσει σε ναρκοπέδια. Ωστόσο το έργο της δεν θα είναι λιγότερο υπεύθυνο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Κινδύνου Εκρήξεων του Τσελιάμπινσκ κ. Ίγκορ Γκάμοφ, ο αρουραίος χρειάζεται για να ελέγχεται τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, γήπεδα, αίθουσες συναυλιών. Δηλαδή σημεία, όπου υπάρχουν πάντοτε πολλοί άνθρωποι. Θα αναζητά εκρηκτικά και εκεί, όπου σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να διεισδύσει, όπως αγωγούς εξαερισμού και δίκτυα θέρμανσης.

Οι σκύλοι …ζηλευουν την Μάρθα!

Οι πυροτεχνουργοί του Τσελιάμπινσκ αναγνωρίζουν ότι η Μάρθα ήδη υπερέχει σε πολλά των σκύλων-συναδέλφων της, οι οποίοι μάλιστα αρχίζουν και να δείχνουν στα αφεντικά τους ότι ζηλεύουν τη μικρή ανταγωνίστριά τους. Αν το πρωτοφανές για τη Ρωσία πείραμα στεφθεί με επιτυχία, τότε οι ειδικοί προτίθενται να συγκροτήσουν μια ολόκληρη διμοιρία με αρουραίους – πυροτεχνουργούς.
Σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αρουραίους και οι ρωσικές υπηρεσίες διάσωσης. Θα εκπαιδεύσουν τους αρουραίους να αναζητούν ανθρώπους κάτω από ερείπια. Έτσι, σύντομα αυτοί οι αρουραίου θα είναι σε θέση να γίνουν πραγματικοί βοηθοί του ανθρώπου και, ενδεχομένως, και ήρωες – διασώστες.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα το ΟnAlert είχε παρουσιάσει πώς εκπαιδεύουν τους αρουραίους στην Αφρική, όπου οι νάρκες ειναι ενα κομμάτι της καθημερινότητας Κάντε κλίκ εδω για να ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΑΡΚΩΝ

Tags: ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΣΡΩΣΙΑ

Related Posts

Αλεξέι Ναβάλνι
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ρωσίας για απάνθρωπη μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι

03/02/2026 - 15:56
Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνελήφθησαν Έλληνας και Ρουμάνος για σαμποτάζ σε πολεμικά πλοία στο Αμβούργο

03/02/2026 - 15:46
New START
ΚΟΣΜΟΣ

New START: Πολύ κακό για την παγκόσμια ασφάλεια αν λήξει η συνθήκη για τα πυρηνικά, λέει η Μόσχα

03/02/2026 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ρωσίας για απάνθρωπη μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι

Γερμανία: Συνελήφθησαν Έλληνας και Ρουμάνος για σαμποτάζ σε πολεμικά πλοία στο Αμβούργο

«Νέαρχος»: Μικρής έκτασης φωτιά στην δεύτερη ελληνική FDI – Κατασβέστηκε γρήγορα

New START: Πολύ κακό για την παγκόσμια ασφάλεια αν λήξει η συνθήκη για τα πυρηνικά, λέει η Μόσχα

AH-1Z: Οι «Οχιές» του USMC θα εξοπλιστούν με τα πυρομαχικά ακριβείας «Red Wolf» της L3Harris

Financial Times: Ουκρανία, ΗΠΑ και Ευρώπη συμφώνησαν για τους τρόπους αντίδρασης αν η Ρωσία παραβεί την όποια εκεχειρία

Στο Κίεβο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε για συνάντηση με τον Ζελένσκι

Kargu: Τουρκικά drones καμικάζι εκτέλεσαν αυτόνομα «επίθεση σμήνους» με πραγματικά πυρά [vid]

Top News

Κόκκινα δάνεια: Ο εισηγητής του Αρείου Πάγου εισηγείται υπέρ των δανειοληπτών για τον υπολογισμό των τόκων

Γιάννης Μπέζος για το κράτος: Τα περιμένουμε όλα λες και είναι ο πατέρας μας και πρέπει να μας δώσει χαρτζιλίκι

Στράτος Τζώρτζογλου: Η νέα εξομολόγηση για τον χωρισμό του, η Αμερική και τα δάκρυα του Γιώργου Λιάγκα

Καιρός: Δεκαήμερο με βροχές και καταιγίδες από την Τετάρτη - Πιο δύσκολη μέρα η Πέμπτη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert