ATACMS: «Πράσινο φως από το Πεντάγωνο για να πληγούν ρωσικές θέσεις στην Κριμαία»

Οι ΗΠΑ δίνουν το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να πλήξει την Κριμαία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που έστειλαν ή θα στείλουν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με το Nexta TV, που επικαλείται δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει την άδεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να χτυπήσουν εγκαταστάσεις στην Κριμαία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο Κίεβο.

Την σχετική πληροφορία φέρονται να έδωσαν στους New York Times επιτελείς του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο στόχος των χτυπημάτων ATACMS θα ήταν να ασκηθεί «περισσότερη πίεση στην Κριμαία», δήλωσε  αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, οι ATACMS μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν πίσω από τις ρωσικές γραμμές σε άλλες κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται προφανώς για να απαντήσει στους όρους και τις προϋποθέσεις που φέρεται να έχουν διατυπώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποστείλουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες έφεραν την Ουάσιγκτον να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι ATACMS δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγούν θέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Η «λεπτή γραμμή» είναι πως η Κριμαία ή άλλες περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία το 2014 ή το 2022 μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ως «ρωσικό έδαφος» αλλά ως ουκρανικό.