OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: «Θέλουμε να μάθουμε τι σημαίνει αυτή η συμφωνία» λέει ο Μπορέλ

16/09/2021 - 17:38
AUKUS
Share on FacebookShare on Twitter

Τη λύπη του που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας παράλληλα ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό. Ο Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες του Ινδοειρηνικού. «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητες», πρόσθεσε.

«Κατανοώ τον βαθμό απογοήτευσης της γαλλικής κυβέρνησης και συμφωνώ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μπορέλ. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της συμμαχίας AUKUS στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως:

«Δεν πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βελτιωθεί πολύ με τη νέα διοίκηση». Πρόσθεσε ότι δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις, λέγοντας: «Ας μη μπερδεύουμε τα αχλάδια με τα μήλα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες στον Ινδοειρηνικό, όπως και με την Αυστραλία και δεν θα δράσουμε ad-hoc, λόγω μεμονωμένων γεγονότων όπως αυτών που ακούσαμε σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αυστραλία για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα συνεχιστούν».

Η στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό

Εξάλλου, ο Ζ. Μπορέλ παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία με τις χώρες του Ινδοειρηνικού, λέγοντας τα εξής: «Το παγκόσμιο κέντρο βάρους κινείται προς τον Ινδοειρηνικό, τόσο από γεωοικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Το μέλλον της ΕΕ είναι αλληλένδετο με εκείνο του Ινδοειρηνικού. Στην περιοχή αυτή, η ΕΕ αποτελεί ήδη τον κορυφαίο επενδυτή, τον κύριο εταίρο αναπτυξιακής συνεργασίας και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους. Η δέσμευσή μας έχει ως στόχο τη διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδοειρηνικού για όλους, με παράλληλη οικοδόμηση ισχυρών και μακροχρόνιων εταιρικών σχέσεων για τη συνεργασία σε θέματα από την πράσινη μετάβαση, τη διακυβέρνηση των ωκεανών ή το ψηφιακό θεματολόγιο έως την ασφάλεια και την άμυνα».

Η στρατηγική της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Νέα Ζηλανδία και την επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ινδία. Περιλαμβάνει επίσης, τη σύναψη συμφωνιών εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, τη σύναψη πράσινων συμμαχιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των ωκεανών, την επέκταση του δικτύου ψηφιακών εταιρικών σχέσεων και την ενισχυμένη ναυτική παρουσία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: AUKUSΑΥΣΤΡΑΛΙΑΒΡΕΤΑΝΙΑΓΑΛΛΙΑΗΠΑΚΙΝΑΜΠΟΡΕΛ

Related Posts

Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο στρατός απειλεί να κυνηγά Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ακόμη και στα μέρη διακοπών τους

20/03/2026 - 15:54
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46
Basij
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νεκρός ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της μονάδας Basij από ισραηλινή επιδρομή στην Τεχεράνη

20/03/2026 - 15:36

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Ο στρατός απειλεί να κυνηγά Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ακόμη και στα μέρη διακοπών τους

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

Ιράν: Νεκρός ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της μονάδας Basij από ισραηλινή επιδρομή στην Τεχεράνη

IDF: Έχουμε χτυπήσει 2.000 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο – Τρεις ταξιαρχίες συμμετέχουν στις χερσαίες επιχειρήσεις

Σόκαρε τους Ουκρανούς η αεράμυνα στον Κόλπο: «Χρησιμοποιούν ακόμη και 8 πανάκριβους πυραύλους Patriot για ένα φτηνό drone»

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κατέσχεσε το τάνκερ Deyna που ανήκει στο ρωσικό σκιώδη στόλο [vid]

Ισραήλ: Πλήττει ιρανικούς στόχους στην Κασπία – Βομβάρδισε 16 πλοία σε λιμάνια του Κόλπου

Τα Εμιράτα εξάρθρωσαν «τρομοκρατικό δίκτυο» που χρηματοδοτούσε και διαχειριζόταν η Χεζμπολάχ

Top News

Έλενα Παπαρίζου: Η ξαφνική ακύρωση εμφάνισής της και τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας της

Αγγελική Ηλιάδη: Με αγωγή απειλεί η τραγουδίστρια μετά τη μήνυση από την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη

Ο Ηλίας Βρεττός θύμα ξυλοδαρμού σε μαγαζί στην Κύπρο - Τον χτύπησαν με μπουνιές αλλά «όλα είναι μια χαρά»

Μπαράζ σεισμών μεταξύ Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων - 4,6 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert