Aυτά είναι τα οχήματα των τζιχαντιστών που έσπερναν τον τρόμο – ΦΩΤΟ

Μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ταινία τρόμου αλλά τα τεθωρακισμένα-ιδιοκατασκευές των τζιχαντιστών ήταν ο ίδιος ο τρόμος στις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Θα μπορούσε ποτέ να σπείρει τον τρόμο ένα τετράθυρο οικογενειακό… ΚΙΑ; Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, ναι. Θυμίζοντας οχήματα από κάποια ταινία Mad Max, απλά αυτοκίνητα που οι «μηχανικοί» του Ισλαμικού Κράτους μετέτρεψαν σε τεθωρακισμένα ή οχήματα για επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν όπλα θανάτου κατά την διάρκεια των άγριων μαχών για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Τα είκοσι τρία «οχήματα μάχης» του ISIS που κατέσχεσαν οι άνδρες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της ιρακινής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας κατά την διάρκεια νυχτερινών επιδρομών, επεδείχθησαν σε μια έκθεση που δείχνει πόσο επινοητικοί –για την καταστροφή– ήταν οι τζιχαντιστές. Μερικά οξυγονοκολλημένα κομμάτια ατσάλινων πλακών, θωρακισμένα κρύσταλλα από κατεστραμμένα οχήματα του ιρακινού Στρατού προσαρμοσμένα στην «θωράκιση» κι ο εποχούμενος Αρμαγεδδών είναι έτοιμος για επιχειρήσεις.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ξεγελάσουν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη και τα οπλισμένα drones, ορισμένα οχήματα ήταν βαμμένα γαλάζια, όπως τα περιπολικά της ιρακινής Αστυνομίας. Για τον ίδιο λόγο, ένα κλειστό φορτηγό βρέθηκε να κρύβει στο εσωτερικό του έναν… πύργο άρματος μάχης με το πυροβόλο του –συν ένα πολυβόλο!

Όταν ολοκληρωθεί η «έκθεση του Mad Max», τα οχήματα των τζιχαντιστών θα καταστραφούν. Όμως η ηρεμία θα αργήσει να εγκατασταθεί στην Μοσούλη. Μετά τις πρόσφατες σποραδικές αψιμαχίες που σημειώθηκαν στα δυτικά της πόλης, ο Αμερικανός Διοικητής του πολυεθνικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, Αντιστράτηγος Τάουνσεντ, προειδοποιεί ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν «αρκετές ακόμη εβδομάδες».