ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ: μία αυτοκτονία στρατιωτικού κάθε μέρα στις ΗΠΑ!

Οι στρατιώτες του στρατού των ΗΠΑ συχνότερα σκοτώνονται λόγω αυτοκτονιών, παρά στο πεδίο της μάχης και αυτή η τάση ενισχύεται, λένε τα τελευταία στοιχεία. Μάλιστα,όπως μετέδωσε το καναλι CBS Local, πολλοί από όσους αυτοκτόνησαν δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε μάχη!
Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο και δείχνουν ότι κατά το 2012 303 άτομα, που υπηρετούσαν σε στρατιωτικά τμήματα, βρίσκονταν σε εφεδρεία ή ανήκαν στην Εθνική Φρουρά, αυτοκτόνησαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πεδίο της μάχης στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 212 άτομα.
Σύμφωνα με τα τελευταία αυτά στοιχεία, 177 περιστατικά αυτοκτονιών αντιστοιχούν στον εν ενεργεία στρατό, ενώ 64 από αυτές τις περιπτώσεις ερευνώνται έως και σήμερα.
Ήδη από προηγούμενη ερευνητική -στατιστική προσέγγιση στα μέσα του έτους είχε διαπιστωθεί η τάση ανόδου των αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό: ένας στρατιώτης την ημέρα αυτοκτονεί κατά μέσο όρο, έλεγαν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις δεν έπεσαν πολύ έξω. Μάλιστα τις πρώτες 155 μέρες του 2012 είχαν σημειωθεί 154 αυτοκτονίες μεταξύ των εν ενεργεία στρατιωτών – τότε οι αυτόχειρες είναι γύρω στο 50% περισσότεροι στρατιώτες απ’ όσους σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.
Οι εκτιμήσεις που έγιναν από τους ειδικούς λένε ότι ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει το βάρος των συγκρούσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι αυτοκτονίες είχαν σταθεροποιηθεί το 2010 και το 2011 αλλά η φετινή αύξηση έχει εκπλήξει τους ειδικούς. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιοποιθεί (Βήμα), αιτίες αποτελούν η υπερέκθεση στη μάχη, το μετατραυματικό στρες, η κατάχρηση φαρμάκων και τα προσωπικά οικονομικά προβλήματα. Στοιχεία του στρατού δείχνουν ότι όσοι που έχουν υπηρετήσει επανειλημμένως στα πεδία της μάχης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν, αν και σημαντικό μέρος των αυτοκτονιών πραγματοποιείται από στρατιώτες που δεν έχουν πάει στην πρώτη γραμμή, όπως προαναφέραμε.
Οι αυτοκτονίες αυξάνονται παρά τις προσπάθειες ετών για να ενθαρρυνθούν οι στρατιώτες να ζητούν βοήθεια για τα προβλήματα στην ψυχική υγεία τους. Πολλοί στρατιωτικοί θεωρούν πως η αναζήτηση βοήθειας υποδηλώνει αδυναμία και πιθανώς θα απειλούσε την προαγωγή τους.