Αβντίιβκα: Η πολη της ανατολικής Ουκρανίας που μπορεί να γίνει «δεύτερη Μπαχμούτ»

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι η ανατολική πόλη Αβντίιβκα θα μπορούσε σύντομα να γίνει μια «δεύτερη Μπαχμούτ», μια μικρή πόλη όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται τους Ρώσους εισβολείς για οκτώ μήνες, αλλά κινδυνεύουν να περικυκλωθούν πλήρως.

Η μάχη για την Μπαχμούτ στη βιομηχανική περιφέρεια του Ντονμπάς είναι μια από τις πιο σκληρές του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος  διαρκεί για 13 πλέον μήνες.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν τώρα να περικυκλώσουν πλήρως την Μπαχμούτ, χωρίς όμως να σημειώσουν σημαντικές προόδους.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας στην Ταβρία δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της βρετανικής αμυντικής υπηρεσίας ότι η Ρωσία ασκεί πίεση στις γραμμές ανεφοδιασμού προς την Αβντίιβκα, όπως έκανε γύρω από την Μπαχμούτ.

«Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να περικυκλώσει την πόλη Αβντίιβκα. Συμφωνώ πολύ με τους συναδέλφους μου από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Αβντίιβκα μπορεί σύντομα να γίνει το δεύτερο Μπαχμούτ», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος Oleksiy Dmytrashkivskyi.

«Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι δεν οι ρωσικές μονάδες δεν έχουν επιτυχίες στις επιθέσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεγάλες απώλειες στην επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία. Η Αβντίιβκα είχε πληθυσμό πάνω από 30.000 πριν τη ρωσική εισβολή.

Σε αντίθεση με την Μπαχμούτ, η Αβντίιβκα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων εδώ και χρόνια. Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί εκεί πολύ πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβουάριο, κρατώντας τη γραμμή ενάντια στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές μαχητές που ανέλαβαν τον έλεγχο εκτάσεων εδάφους στην ανατολική Ουκρανία το 2014 μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Αβντίιβκα βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια της ρωσικής πόλης Ντόνετσκ, της οποίας η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο το 2014.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σημειώσει «ελάχιστα κέρδη» γύρω από την Αβντίιβκα, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την υπεράσπιση της πόλης, «καθώς η μάχη εξελίσσεται».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters