17 αξιωματικοί «πήραν πόδι» από τους διηπειρωτικούς αμερικανικούς πυραύλους

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αφαίρεσε από 17 αξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) με πυρηνική γόμωση το πιστοποιητικό επάρκειας, μετά από μια κακή αξιολόγηση της ικανότητάς τους να διεξάγουν επιχειρήσεις εκτόξευσης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Σώματος.
Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για έναν αξιωματικό υπεύθυνο για τον επιχειρησιακό έλεγχο και την εκτόξευση των πυραύλων ICBM να χάνει το πιστοποιητικό επάρκειας του και να αποστέλλεται για επιπλέον εκπαίδευση, το γεγονός ότι και τα 17 περιστατικά σημειώθηκαν ταυτόχρονα είναι κάτι «χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντισμήναρχος Τζον Ντόριαν.
Κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης, οι αξιωματικοί έλαβαν την αξιολόγηση «ικανοποιητικό», που σημαίνει ότι διαθέτουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε 21 από τα 22 σημεία ελέγχου, έλαβαν όμως αρνητική αξιολόγηση σε ένα τελευταίο σημείο, που δεν κατονομάζεται, η οποία και οδήγησε στην άρση της πιστοποίησης τους.
«Στον πυρηνικό τομέα, η διοίκηση απαιτεί την τελειότητα», εξήγησε ο αντισμήναρχος Ντόριαν.
Οι αξιωματικοί αυτοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους πυραύλους Minuteman III στη βάση του Μίνοτ, στην Βόρεια Ντακότα, μπορεί να λάβουν εκ νέου πιστοποιητικό επάρκειας μετά από 60 ημέρες εκπαίδευσης, πρόσθεσε.
Το 2008, μετά από αρκετές απροσεξίες, μια έκθεση του Πενταγώνου τόνιζε «την απαράδεκτη και δραματική υποχώρηση της αποφασιστικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας να εκπληρώσει την πυρηνική αποστολή της».
Ο τότε υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε μάλιστα απομακρύνει την εποχή εκείνη τους πολιτικούς και στρατιωτικούς επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από την πτήση ενός βομβαρδιστικού Β-52, που από λάθος είχε εφοδιαστεί με έξι πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ, πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη βάση Μίνοτ έχουν αναπτυχθεί 150 πύραυλοι Minuteman ΙΙΙ, το ένα τρίτο των αμερικανικών ICBM που εκτοξεύονται από το έδαφος. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο globalsecurity.org, τα σιλό των πυραύλων αυτών είναι διάσπαρτα σε μια επιφάνεια περίπου ίσης έκτασης με εκείνη της πολιτείας της Μασαχουσέτης, ή με εκείνη της Βρετάνης.