Αυστραλία: Ξεκίνησε την επιχείρηση «Beech» στη Μέση Ανατολή με στρατιωτικό προσωπικό και αεροσκάφη C-130J και C-17

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Beech» των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, ως απάντηση της κυβέρνησης στη σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να αναπτύσσουν  στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-17 και C-130J καθώς επίσης και προσωπικό, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο της Αυστραλίας προκειμένου να υποστηρίξει τους πολίτες της που βρίσκονται στην περιοχή, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή να αναπτυχθούν προσωπικό και μέσα από τον αυστραλιανό Στρατό Ξηράς και δύο αεροσκάφη τύπου  C-130J της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία έχει ήδη στείλει ένα αεροσκάφος Boeing C-17 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού που μπορεί να μεταφέρει και επιβάτες, ανεβάζοντας σε τρία τον αριθμό των αεροσκαφών που διαθέτει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστραλός Υπουργός Άμυνας.

Ειδικότερα, ο Ρίτσαρντ Μαρλς δεν αποκάλυψε τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, ούτε πού θα σταθμεύει το αεροσκάφος, για λόγους ασφαλείας, όμως τόνισε ότι δεν θα βρίσκεται στο Ισραήλ. «Πρόκειται για σημαντικό αριθμό προσωπικού και είναι εκεί για να στηρίζουν το αεροσκάφος και να υποστηρίξουν αυτά που τελικά θα χρειαστεί να κάνει το αεροσκάφος», εξήγησε ο Μαρλς στο Channel Nine.

«Σκοπός αυτού [της επιχείρησης Beech] είναι να στηρίξουμε τους Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή (…) πρόκειται για μια πολύ ρευστή κατάσταση και απλώς δεν γνωρίζουμε πού θα πάει από εδώ», πρόσθεσε.

Από το ξέσπασμα των συγκρούσεων η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αυστραλών που βρίσκονταν στο Ισραήλ. Παράλληλα προσπαθεί να διασώσει 79 Αυστραλούς από την υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας και 51 από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Αυστραλοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετακινηθούν προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το βασικό σημείο εισόδου και εξόδου στον παλαιστινιακό θύλακα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, επεσήμανε ο Αυστραλός υπουργός.

Με πληροφορίες από: ADF / ΑΠΕ – ΜΠΕ