Αυστρία: Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι ριζοσπαστικοί ισλαμιστές είναι το ίδιο επικίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από ριζοσπαστικοποίηση θεωρητικών συνωμοσίας δεν πρέπει να υποτιμώνται, και η ανάπτυξη τέτοιων κινδύνων δεν προέρχεται μόνον από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, αλλά και από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές, και, ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν σοβαρότερα υπόψη, προειδοποιεί από την Αυστρία ο Υπουργός Εσωτερικών Κάρλ Νέχαμερ.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, που παραπέμπει σε συνέντευξη του Καρλ Νέχαμερ στην εφημερίδα «Oesterreich», μετά την επιτυχή διείσδυση σε ομάδα, της οποίας τα μέλη αντάλλασαν ιδέες σχετικά με την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών – που θα χρησιμοποιούνταν σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού – οι αρχές ασφαλείας θα ασχοληθούν εντατικά με την ελαχιστοποίηση τέτοιων κινδύνων.

Οι επιστροφές και η παράνομη μετανάστευση

Με τις αξιολογήσεις και τα αποτελέσματα των περιεχομένων της ομάδας και με περαιτέρω κατ΄ οίκον έρευνες κατέστη δυνατή η κατάσχεση πολλών όπλων, των οποίων οι αγορές προχρηματοδοτήθηκαν μέσω της διακίνησης ναρκωτικών, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε σχέση με την συμφωνία επιστροφών στα Βαλκάνια, επισημαίνεται πως αυτή προβλέπει ότι η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία θα πρέπει να βοηθηθούν με αυστριακή υποστήριξη σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αποτρέψουν εκ των προτέρων περαιτέρω κύματα μετανάστευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, 15 αυστριακοί αστυνομικοί στάλθηκαν στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας για να υποστηρίξουν τις τοπικές αρχές με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό.

Tα «πράσινα σύνορα»

Όπως τονίζεται σχετικά, οι προγραμματισμένες συμφωνίες επιστροφής μεταξύ Πακιστάν και Βοσνίας έχουν μεγάλη σημασία για την πολιτική ασφάλειας για την Αυστρία, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταλλαγή γνώσεων, μια βοσνιακή αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στην Αυστρία για να ασχοληθεί με θέματα, όπως «γρήγοροι επαναπατρισμοί» και «πτήσεις τσάρτερ».

Για την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων, το επίκεντρο μετατοπίζεται στα «πράσινα σύνορα», καθώς οι άνθρωποι όλο και συχνότερα αφήνουν τα αυτοκίνητα φυγής τους έξω από τα εθνικά σύνορα και εισέρχονται σε αυστριακό έδαφος με τα πόδια.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης drone σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία αποσκοπεί στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος, ενώ τα μέτρα που έλαβαν τα Δυτικά Βαλκάνια αποτρέπουν ήδη ένα άλλο μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Όσον αφορά τις «επιστροφές» και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει ομοφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters