OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

03/08/2013 - 14:32
Ιράν - Ροχανί
Share on FacebookShare on Twitter

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες από νέο, μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του παρουσία του θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Αύριο ακολουθεί η ορκωμοσία στο ιρανικό κοινοβούλιο.

Τα θέματα στην ατζέντα του νέου προέδρου είναι πολλά και περίπλοκα: πυρηνικό πρόγραμμα, διεθνείς κυρώσεις, εσωτερική οικονομική κρίση και λογοκρισία. Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του Ιράν που ελπίζουν σε μια στροφή της Τεχεράνης. Και όχι αδικαιολόγητα. 

Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά την εκλογή του ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί δήλωνε ότι «το Ιράν ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο αυτοσυγκράτησης».


Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του Ιράν που ελπίζουν σε μια στροφή της Τεχεράνης. Και όχι αδικαιολόγητα

Ιδίως στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια. Κατά την άποψή του η λύση βρίσκεται στην διπλωματία. Γεγονός πάντως είναι ότι η Δύση έχει απέναντί της ένα συνομιλητή που από το 2003 μέχρι το 2005 υπήρξε επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα, διαθέτει συνεπώς εμπειρία στο χώρο της διπλωματίας.

Όπως όμως και ο προκάτοχός του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ ο Χασάν Ροχανί θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα νόμιμο και προτίθεται να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Σύμφωνα με τον Βάλτερ Πος, ειδικό σε ζητήματα Ιράν στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνο SWP, όταν ο Χασάν Ροχανί ήταν γενικός γραμματέας του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας η χώρα του έκανε σημαντικές προόδους στην εκμετάλλευση της πυρηνικής τεχνολογίας. Προόδους που δεν προτίθεται να εγκαταλείψει εύκολα ο νέος πρόεδρος.

Η Δύση ελπίζει από το νέο πρόεδρο και σε θετικά μηνύματα ως προς την κρίση στη Συρία. Έτσι η συμμετοχή της Τεχεράνης στην σχεδιαζόμενη δεύτερη διάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη είναι πλέον πιο πιθανή υπό τον Χασάν Ροχανί.

Και όπως δηλώνει ο ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ: «Από τη στιγμή που χαρακτηρίζουμε το Ιράν ως έναν από τους βασικούς παίκτες στις εξελίξεις στη Συρία θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μπορείς πάντα να αξιολογήσεις μια χώρα βλέποντας αν σέβεται και εφαρμόζει τις δεσμεύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει».

Το Ιράν αντιμετωπίζει παράλληλα πολλά προβλήματα και στο εσωτερικό που προκαλούν αφενός οι διεθνείς κυρώσεις και αφετέρου η κακοδιαχείριση των οικονομικών και επί διακυβέρνησης Αχμεντινετζάντ: Η χώρα έχει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα να λύσει, λέει ο Βάλτερ Πος από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής. Και εδώ ο Ροχανί, ο οποίος ξέρει να διαχειρίζεται πολιτικές καταστάσεις είναι σίγουρα ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση». 

Tags: ΔΙΕΘΝΗΙΡΑΝΠΡΟΕΔΡΟΣ

Related Posts

Charles de Gaulle: Η γαλλική ναυαρχίδα αναχωρεί σήμερα για την αν. Μεσόγειο με πάνοπλη συνοδεία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

05/12/2025 - 12:57
ΗΠΑ - ναρκωτικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

05/12/2025 - 12:21
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert