Blackhawk down: Σε σφάλμα χειριστού αποδίδεται η πτώση UH-60 στην Οκινάουα – ΦΩΤΟ

Η καταστροφική κάθοδος ενός ελικοπτέρου ΜΗ-60 Blackhawk στο πρωραίο τμήμα του καταστρώματος του βοηθητικού πλοίου του αμερικανικού Ναυτικού USNS Red Cloud τον Αύγουστο του 2015, 20 μίλια ανοικτά της Οκινάουα, οφείλεται σε σφάλμα χειριστού.

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, η “βαρειά προσγείωση” που επιχειρούσε το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατέληξε στην συντριβή του ΜΗ-60 και τον τραυματισμό επτά εκ των 17 επιβαινόντων όχι εξαιτίας τεχνικής βλάβης αλλά λόγω εσφαλμένης τεχνικής.

Ο χειριστής “κρόσσαρε” το USNS Red Cloud όταν το στροφείο του Blackhawk “βρήκε” στο κατάρτι του πλοίου με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να καταπέσει στο κατάστρωμα. Από τους επτά τραυματίες που διεκομίσθησαν στο αμερικανικό Ναυτικό Νοσοκομείο της Οκινάουα, στο Camp Foster, πέντε χρειάσθηκε να παραμείνουν για νοσηλευθούν, εκ των οποίων δύο ήταν Ιάπωνες.

Έναν μήνα νωρίτερα, δύο μέλη της Εθνοφρουράς (National Guard) και επτά Πεζοναύτες είχαν χάσει την ζωή τους κατά την συντριβή ενός ελικοπτέρου Blackhawk 50 μίλια ανοικτά των ακτών της Φλόριντα ενώ στο πιο πρόσφατο μείζον περιστατικό, ένα MV-22 Osprey των Πεζοναυτών κατέπεσε στις 5 Αυγούστου στην θάλασσα ανοικτά της ανατολικής Αυστραλίας (τρεις εκ των 26 επιβαινόντων ακόμη αγνοούνται) ωθώντας την ιαπωνική κυβέρνηση να ζητήσει από τις ΗΠΑ την καθήλωση όλων των MV-22 που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.