Boeing : Η «εκλεκτή» της Αμερικανικής ΠΑ για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών επόμενης γενιάς

Η εταιρεία Boeing Co είναι η «εκλεκτή» για την κατασκευή  το επόμενου εκπαιδευτικού μαχητικού της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με συμβόλαιο ύψους έως και 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία με ανακοίνωση Τύπου την Πέμπτη.

Η Boeing συνεργάστηκε με την Saab AB της Σουηδίας για να αναπτύξει ένα νέο αεροπλάνο στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάληψη της σύμβασης, ξεπερνώντας τις εταιρείες Lockheed Martin Corp και Leonardo DRS.

Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αγοράσει 351 μαχητικά τζετ  και 46 προσομοιωτές. Πρόσθετες επιλογές αγοράς για τη σύμβαση ύψους 9,2 δις δολαρίων, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία να αγοράσει 475 από τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και 120 προσομοιωτές.

Η Υπηρεσία ααναμένεται να παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη μέχρι  το 2023, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2034.

Στην προσφορά της, η Lockheed είχε προσφέρει μια τροποποιημένη έκδοση του εκπαιδευτικού  αεροσκάφους T-50 που αναπτύχθηκε από κοινού με την Korea Aerospace Industries Ltd, ενώ η Leonardo DRS της Ιταλίας είχε προσφέρει το T-100, μια τροποποιημένη έκδοση του ιταλικού αεροσκάφους M-346.

Η Πολεμική Αεροπορία θέλει να αντικαταστήσει τον παλαιό στόλο της από αεροσκάφη Τ-38, τα οποία είναι σχεδόν 50 ετών. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι θα μπορούσαν τελικά να αγοράσουν μέχρι και 600 αεροπλάνα.

Αξιωματούχος της  Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτά τα παλαιά αεροσκάφη, που αποτελούν τα δύο τρίτα του συνόλου των εκπαιδευτικών αεροσκαφών, δεν είναι κατάλληλα για τους πιλότους  που θα κληθούν να επιχειρήσουν με μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Τέλος, η Saab ανέφερε ότι περισσότερο από το 90% της προσφοράς της Boeing θα πραγματοποιηθεί όσον αφορά την παραγωγή,  στην Αμερική, υποστηρίζοντας περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας σε 34 πολιτείες.

Πηγή : Reuters