Μπόϊνγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών έπεσε στην Ουκρανία! Ποιος το κατέρριψε;

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μπόϊνγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετέφερε 295 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα. Είναι η δεύτερη μεγάλη τραγωδία με αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών μετά από το αγνοούμενο αεροσκάφος της πτήσης MH370 πριν από λίγους μήνες!

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη μεταξύ του Ντονέτσκ της Ουκρανίας και των ρωσικών συνόρων.

Στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες, σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανέφερε ότι αντίκρισε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας διασώστης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Μπόινγκ ενδεχομένως να διαλύθηκε στον αέρα. Το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Η περιοχή αυτή της περιφέρειας του Ντονέτσκ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Αντόν Γκερασένκο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους η Ρωσία εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες. Ωστόσο ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Μπόινγκ, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Μπουκ.

Η εταιρεία Malaysia Airlines επιβεβαίωσε πριν από λίγο μέσω ανάρτησής της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «έχασε κάθε επαφή» με το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH 17 από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με προορισμό την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υποστηρίζει ότι η τελευταία επαφή που είχε με το αεροσκάφος της ήταν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Λίγο νωρίτερα τόσο η Malaysia Airlines όσο και το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανέφεραν ότι δεν είχαν ακόμη πληροφορίες πως μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία.

Η “Λαική Δημοκρατία του Ντονέτσκ” η οποία έχει ιδρυθεί από ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο συμβάν. Η δήλωση έρχεται να απαντήσει την έντονη φημολογία ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για την πτώση του αεροσκάφους. Υποστηρίζει ότι οι επιχειρησιακές της δυνατότητες δεν περιλαμβάνουν στρατιωτικό εξοπλισμό τέτοιας ισχύος.

O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών.

«Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας» είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι «Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν (. . .) από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σήμερα για την συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να έχουν σήμερα μια συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του Μπόινγκ 777.

«Ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μια πληροφορία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που έφτασε λίγο πριν την τηλεφωνική τους συνομιλία και η οποία ανέφερε ότι ένα μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εξάλλου ο Ομπάμα ζήτησε από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους να παραμείνουν σε στενή επαφή με ουκρανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα και ο Πούτιν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αναφέρθηκαν στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε χθες Τετάρτη η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας εξαιτίας του ρόλου τους στην ουκρανική κρίση.

Στο «κόκκινο» τα Ευρωπαϊκά Χρήματιστήρια, με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ

Πτώση σημείωναν οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης περί το τέλος των συνεδριάσεών τους αφότου μεταδόθηκε η είδηση ότι ένα επιβατικό αεροσκάφος της Malaysian Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στη Γερμανία ο DAX σημείωνε πτώση κατά 1,1% ενώ στη Γαλλία ο CAC έπεφτε κατά 1,3%.

«Τα νέα της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία ξεκάθαρα είχε μεγάλη επίπτωση στις διαπραγματεύσεις στις αγορές στο τέλος των συνεδριάσεων», δήλωσε η Μπρέντα Κέλι, αναλύτρια στην IG, η οποία επισήμανε τους φόβους των επενδυτών για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα στο κόκκινο πέρασαν οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ περί τα μέσα της συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία καθώς οι επενδυτές φοβούνται τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία μιας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα ο δείκτης Dow Jones έπεφτε κατά 0,28%, ήτοι 48,55 μονάδες, και βρέθηκε στις 17.089,65 μονάδες και ο Nasdaq -0,64%, ήτοι 28, 38 μονάδες, στις 4.397, 59 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα και στο Newsit.gr- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαβάστε ακόμη:

Η έρευνα για την πτήση MH370 πιθανόν να συνεχισθεί για χρόνια

Πτήση ΜΗ370: Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η έρευνα του βαθυσκάφους

Εντείνονται οι έρευνες για το Μπόινγκ και με υποβρύχια