Βόρειος Κορέα: Κατέστρεψε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι

Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσαν τα νοτιοκορετικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν την τελετή.

Οι ανταποκριτές από πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, προσκλήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.

«Μπορούσαμε να το αισθανθούμε, η σκόνη ήρθε πάνω μας, η θερμότητα το ίδιο», ανέφερε ο ανταποκριτής στην Ασία του Sky News, Tom Chesire , του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που προσκλήθηκε στην κατεδάφιση.

Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης βρέθηκαν ενόψει της κατεδάφισης του χώρου δοκιμών Punggye-ri, περίπου 500 μέτρα μακριά, σύμφωνα με τον Sky.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το προγραμματισμένο κλείσιμο είχε προηγουμένως ανακοινωθεί από τον ηγέτη Kim Jong Un πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα.

Αλλά οι παρατηρητές του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας λένε ότι το κλείσιμο του χώρου θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις πυρηνικές ικανότητες του έθνους.

Με πληροφορίες από Tass, Yohanp News, CBS8 και ΑΠΕ-ΜΠΕ.