Βρετανία: «Δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Ρωσία»

 Έκθεση καταπέλτης της Επιτροπής Άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει την μεγάλη υστέρηση του Βρετανικού Στρατού να αντιμετωπίσει νέες απειλές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ρωσία. Η έκθεση αναφέρει πως χρειάζονται επιπλέον 20 δις λίρες τον χρόνο για να καλυφθούν οι υστερήσεις.

Η Επιτροπή Άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει επειγόντως την αύξηση των δαπανών για την άμυνα από το 2% σε 3% του ΑΕΠ ετησίως – μια αύξηση που θα ενισχύσει τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις
με επιπλέον 20δις λίρες.

Η χρηματοδότηση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη οικονομικών «μαύρων τρυπών», είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση νέων απειλών από κράτη όπως η Ρωσία, σύμφωνα με νέα έκθεση της επιτροπής.

Πρότεινε ότι οι περιορισμοί των δαπανών για την άμυνα καθιστούν «πολύ δύσκολη», για τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης αμυντικής στρατηγικής και ότι η αύξηση της χρηματοδότησης είναι η «μόνη λύση».

Οι βουλευτές στιγμάτισαν τις «σοβαρές ελλείψεις σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό του βρετανικού στρατού», προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού θα έθετε τη χώρα «σε σοβαρό κίνδυνο από τις νέες διεθνείς απειλές».

Οι παραπάνω αντιδράσεις πραγματοποιούνται μετά από δηλώσεις του πρώην Διοικητή των Βρετανικών Ναυτικών Δυνάμεων, Υποναύαρχο Alex Burton, ο οποίος δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ως «αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Julian Lewis δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξετάσει το ελάχιστο όριο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες και να αρχίσει να κινείται προς 3%, να θέσει την αμυντική μας πολιτική σε βιώσιμη βάση για να αντιμετωπίσει νέες απειλές και να καλύψει τις υπάρχουσες οικονομικές» μαύρες τρύπες'».

Πηγή: Politics Home