Βρετανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία – ΦΩΤΟ

Οι φωτογραφίες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα σύνορα Συρίας-Ιράκ φέρεται να είναι η πρώτη απόδειξη βρετανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας. Οι εικόνες δείχνουν βαριά οπλισμένους στρατιώτες σε οχήματα περιπολίας.

Σύμφωνα με το BBC οι φωτογραφίες δείχνουν περιπολικά οχήματα του Ηνωμένου Βασιλείου με στρατεύματα και στρατιωτικά φορτηγά. Όπως αναφέρει το Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι φωτογραφίες απεικονίζουν 12 στρατιωτές των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.  

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Ιούνιο στον απόηχο επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατά του Νέου Συριακού Στρατού, γύρω απο τη βάση Al Tanaf στη Συρία, η οποία είναι στο σύνορα με το Ιράκ. 

Παρά το γεγονός ότι τα στρατεύματα φαίνεται να είναι εξοπλισμένα με βαρύ πυροβολικό, όπλα, πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες, μάρτυρες, που επικαλείται το BBC ανέφεραν οτι οι βρετανικές δυνάμεις ειχαν αμυντικό ρόλο.

Ούτε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ούτε ο επαναστατικός στρατός σχολίασαν το γεγονός, ωστόσο εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε οτι «Λαμβάνουμε ειδική εκπαίδευση από τους Βρετανούς και Αμερικανούς εταίρους μας. Έχουμε λάβει επίσης εξοπλισμό από το Πεντάγωνο, καθώς και πλήρη εναέρια υποστήριξή. «

Αν οι φωτογραφίες επαληθεύθούν θα ήταν ανησυχητική είδηση, γράφει το ρώσικο πρακτορείο RT. Η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας θα συνιστούσε παράβαση της συριακής κυριαρχίας. Δεν επιτρέπεται απο την κυβέρνηση Άσαντ ξένα στρατεύματα – με εξαίρεση των ρώσικών στρατευμάτων – να επιχειρούν εντός των συνόρων της Συρίας, τονίζει το RT. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Telegraph ανάπτυξη βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία δεν χρειάζεται έγκριση του βρετανικού κοινοβούλιου, σε αντίθεση με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες βρετανικές ειδικές δυνάμεις εντός της Λιβύης έχουν καταστρέψει οχήματα των τζιχαντιστών στη Μισράτα. 

Με πληροφορίες απο RT, Telegraph, BBC
Απόδοση: OnAlert