Καναδικά CF-18 Hornet σφυροκοπούν τους τζιχαντιστές – ΒΙΝΤΕΟ

Καναδικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων και στόχων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ που είναι οι πρώτες εναέριες επιθέσεις από τη στιγμή που η καναδική κυβέρνηση εντάχθηκε στον διεθνή συνασπισμό τον περασμένο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας του Καναδά Ρομπ Νίκολσον δυο καναδικά CF-18 αεριωθούμενα επιτέθηκαν σε στόχους των ισλαμιστών ρίχνοντας κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες βάρους 250 κιλών στην περιοχή της Φαλούτζα, στο Ιράκ σε μια αποστολή τεσσάρων ωρών πριν επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση τους.

«Η σημερινή επιδρομή καταδεικνύει τη σταθερή βούληση της κυβέρνησής μας να αντιμετωπίσουμε την απειλή της τρομοκρατίας και να σταθούμε με τους συμμάχους μας» ανέφερε η δήλωση του καναδού υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην επιχείρηση μετέχουν:

-600 άτομα προσωπικό
–6 μαχητικά  CF-188 Hornet fighter (ή CF-18 Hornet)
-1 αεροσκάφος ανεφοδιασμού CC-150T Polaris aerial refueller  (Δείτε εδώ βίντεο νυχτερινού ανεφοδιασμού)
-2 αεροσκάφη επιτήρησης CP-140 Aurora surveillance aircraft

Επίσης συνδράμουν τα μεταγωγικά CC-130J Hercules tactical airlifter και  CC-177 Globemaster strategic airlifter aircraft

Προσωπικό της καναδικής αεροπορίας τοποθετεί βόμβα του CF-188 Hornet fighter

CC-150T Polaris aerial refueling aircraft

CP-140M Aurora Long Range Patrol aircraft

CC-177 Globemaster strategic airlifter aircraft

Η συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά στις αρχές του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε ότι καναδικά μαχητικά αεροσκάφη θα λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ για διάστημα έως έξι μήνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, National Defence and the Canadian Armed Forces, The Star/Canada